NACIONALIZIRAN MAL

Otrovna tvornica aluminija u rukama države

12.10.2010 u 12:33

Bionic
Reading

Mađarski parlament donio je u noći na utorak zakon o nacionalizaciji MAL-a, tvrtke u čijem je vlasništvu tvornica aluminija odgovorna za izlijevanje otrovnog crvenog mulja 4. listopada, a u međuvremenu je dovršen i zaštitni zid oko spremnika kako bi se spriječilo novo razlijevanje mulja, prenose agencije

Mađarski parlament iznimno je brzo donio zakon za koji je glasovalo 336 zastupnika, jedan je bio protiv, a 13 je bilo suzdržano, javlja agencija France Presse. Parlament je od predsjednika republike Pala Schmitta zatražio da potpiše zakon koji će državi omogućiti da u najkraćem roku preuzme nadzor nad tvrtkom i da uvede prinudnu upravu nad njezinom imovinom.

Tvrtku će voditi povjerenik kojega će imenovati vlada. Zakon bi trebao stupiti na snagu kada ga predsjednik potpiše i objavi se u službenom listu, što može potrajati nekoliko dana. O izlijevanju toksičnoga mulja s mađarskim će dužnosnicima razgovarati i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

'Održat ću radni sastanak s premijerom Orbanom... razgovarat ćemo o tom vrlo ozbiljnom problemu', rekao je u utorak Barroso. Dana 4. listopada toksični mulj koji je iscurio iz puknutog spremnika u tvornici boksita i aluminija u Ajki poput plimnog vala je preplavio okolna sela. Nesreća je odnijela najmanje osam života i uzrokovala je ekološku katastrofu.

Uzroci nesreće još nisu poznati, ali neki članovi vlade optužuju MAL koji je, tvrde, dopustio da se spremnici preopterete, što tvrtka i dalje niječe. Mađarska policija uhitila je u ponedjeljak Zoltana Bakonyija, glavnog direktora MAL-a i pokrenula postupak za njegovo smještanje u preventivni pritvor.

Zaštitni zid oko spremnika u selu Kolontaru je dovršen, ali se radovi nastavljaju, a evakuirani stanovnici se sigurno neće moći vratiti kući ovog tjedna, rekao je u utorak glasnogovornik službe za izvanredna stanja, javlja mađarska novinska agencija MTI.

Na zidu spremnika za toksični mulj pokraj tvornice aluminija koji je popucao u ponedjeljak prošlog tjedna nema daljnjih oštećenja, rekao je Tibor Dobson. Osam stambenih kuća morat će se srušiti kako bi se sagradio zaštitni sustav u selu, a u tijeku su pregovori s vlasnicima, dodao je Dobson.

Redovita mjerenja kakvoće zraka pokazuju da je razina opasnog onečišćenja prašinom viša od dopuštene samo na području koje je izravno bilo pogođeno nedavnim izlijevanjem mulja, kazao je Dobson. Spasilačke ekipe ulaze na to područje sa zaštitnim maskama.