O SKUPIM LIJEKOVIMA

[FOTO] Otpuštena predstojnica Klinike KBC-a Rijeka: Iza ovoga stoji patološka mržnja jedne osobe, u srpnju sam triput tražila zaštitu

22.08.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Tri djelatnice riječkog KBC-a koje su dobile izvanredni otkaz zbog 'višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa' progovorile su na presici o stanju na Klinici za onkologiju i radioterapiju. Jedna od njih, bivša predstojnica Klinike Ingrid Belac Lovasić, odbacila je, kako je rekla, konstrukciju laži u režiji primarijusa Željka Plazonića i profesorice Renate Dobrile - Dintinjane

'Iza ove ružne podvale stoje tri osobe: predsjednik Upravnog vijeća, prim. Željko Plazonić, ravnatelj prof. Ružić i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, prof. Renata Dobrila - Dintinjana, koja prema meni i prema sestri Vlasti već dulje vrijeme iskazuje patološku mržnju i netrpeljivosti. Kako je prof. Dobrila - Dintinjana prevršila svaku mjeru, ispod ljudskog dostojanstva, zatražila sam od prof. Ružića institucijsku zaštitu u srpnju 2022. u tri navrata. Također, podnijela sam i zahtjev za zaštitu dostojanstva radnika. Što sam dobila? Razrješenje i izvanredni otkaz', navela je Ingrid Belac Lovasić.

Govoreći o navodnom skrivanju skupih lijekova u podrumu, pojasnila je da su lijekovi zapravo odloženi u jedino skladište koje postoji na Klinici: lijekovi u kutiji su u tabletama i prema preporuci proizvođača čuvaju se na suhom i tamnom mjestu, izvan dohvata djece. A kako je došlo do tih 'viškova' lijekova?

'Dobiveni lijek veže se uz ime konkretnog onkološkog bolesnika i samo ga on može primati i nitko drugi. Posebno skupi lijekovi propisuju se bolesnicima s medicinskom indikacijom, a rješenje donosi Povjerensrtvo za lijekove. No nažalost, kako to biva na Onkologiji, neki od bolesnika ne dožive primjenu svih propisanih tableta iz te kutije, pa se stvori višak u dnevnoj bolnici Klinike. Može se pojaviti i kada pacijent mora preskočiti terapiju. Kao i ostatak skupih tableta iz prekinute terapije, tako i lijekovi kojima je istekao rok trajanja, mogu se isključivo zbrinuti i uništiti. Dakle, ti lijekovi nisu predviđeni za ponovno korištenje i propisivanje drugim bolesnicima. Kolika bi bila šteta za bolnicu da smo imali protokol zbrinjavanja viška tableta i da su oni prema njemu bili uništeni? A činjenica je da u KBC RIjeka ne postoji protokol prema kojemu se rukuje s tako nastalim viškom skupih tableta, pa to svatko rješava po svom nahođenju i mogućnostima', kazala je dr. Belac Lovasić.

Podsjetimo, uprava KBC-a Rijeka u petak je potvrdila da su ugovori o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju otkazani zbog višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, tj. neadekvatno skladištenih i skrivenih lijekova, o čemu su podnesene i odgovarajuće prijave.

Riječ je o skupim citostaticima višemilijunske vrijednosti, kojima je istekao rok trajanja, a koji su neadekvatno skladištenim u podrumu riječkog KBC-a, neslužbeno se doznaje. Izvanredni otkaz dobile su bivša predstojnica Klinike, izv. prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković. Razlog su, tvrde iz bolnice, uočena počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa.

  • +6
Otkazi u KBC Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Iz KBC-a su naglasili da liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi, s obzirom na to da se onkološki lijekovi primjenjuju isključivo neposredno nakon dostave lijeka na ime bolesnika iz Centralne ljekarne.

"Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe, ali to, uz druge utvrđene teške povrede radnih dužnosti, nedvojbeno upućuje na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu te je dovelo do neizbježnih odluka koje nemaju zakonske alternative", poručili su iz KBC-a

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radimila Čahut Jurišić u četvrtak je na konferenciji za novinare ustvrdila da su izvanredni otkazi 'neopravdano uručeni' bivšoj predstojnici, bivšoj glavnoj sestri i medicinskoj sestri Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Portal Novi list u petak navodi da se iz bolničkih krugova doznaje kako je u službenim prostorijama Klinike pronađeno i 70-tak boca skupog alkoholnog pića i drugi predmeti koji ne smiju biti u prostorijama Klinike, poput komada zlatnog nakita, umjetničkih slika, više od 150 korištenih poklon-vrećica. Dodaje da su lijekovi bili neispravno skladišteni, odnosno skriveni u klinici "u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije".