RETRO

Otpisani školski predmeti

11.11.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Svako vrijeme nosi svoje, a to se 'svoje' odražava i na školskom kurikulumu. Jugoslavenski odnosno hrvatski pedagozi od 1929. do danas počastili su nas plejadom inventivnih školskih predmeta, a u iščekivanju obaveznog njemačkog i kineskog te osnova liberalnog kapitalizma, prisjećamo se tih (pra)davnih vremena

'Upravo smo angažirani na operacionalizaciji Nacionalnog okvirnog kurikuluma u školski kurikulum', gorda je i uzvišena formulacija koja je početkom rujna odjekivala školskim hodnicima. Jedna će grupacija tvrditi da je riječ o samo još jednom projektu koji spretno isisava novac iz grudi majčice Države, drugima će NOK biti pozitivna motivacija za osuvremenjivanje školskog sadržaja i pripremu mladih snaga za život u 21. stoljeću.

U čije god jedro puhali, činjenica jest da 'moderno i korisno' u prebrzom svijetu možda već sutra postaje kandidat za otpis. Zato, djeco, sjednimo, danas ponavljamo gradivo - otpisani školski predmeti.

Seljačka privreda
'Aleksandar I. po milosti Božjoj i volji narodnoj Kralj Jugoslavije' potpisao je ovom formulacijom 1929. novi zakon o školstvu uvevši u škole neobičan predmet za one koji nisu išli u zanat. Kraljevina Jugoslavija bila je poljoprivredna država, uz Albaniju najsiromašnija u Europi, pa nas ne treba čuditi predmet na kojem se male seljake učilo slanju novca i paketa poštom, telefoniranju, sastavljanju brzojava i sl... Već tada nastalo je kasnije do legende uzdignuto 'Domaćinstvo'.

Etnologija 
Redovni srednjoškolski predmet od 1931. namijenjen upoznavanju kultura i naroda od Vardara do Triglava, ali često izvor nevjerojatnih stereotipa i predrasuda što ilustrira rečenica iz obveznog udžbenika: 'Telesnom lepotom najviše se odlikuju Srbi i Hrvati u Dalmaciji, zatim u Slavoniji; na treće mesto dolaze Hercegovci, zatim Šumadinci i hrvatski Zagorci.' U prvi tren mislio sam da je šala. Nije.  

Ručni rad
Predmet zbog kojeg su prabake redovito znale plesti i heklati. Osim što su stečene vrline osiguravale pokoji komad odjeće, njime se odgovaralo i na čestu tezu prema kojoj 'svaka škola mora biti priljubljena narodnom životu svoje okoline'. Postizalo se to 'naročitom primjenom narodnih motiva' što je dodatak nazivu predmeta u trećem i četvrtom razredu.

Lijepo pisanje 
Uz Narodni jezik, povremeno poznat kao Hrvatski ili srpski jezik ('ili' ne označava izbor nego je dio punog naziva!) postojao je poseban predmet za pažljivo, precizno i lijepo pisanje. Ruke su bile masne od pera i tinte. 

Ustav F. N. R. J.
Ekspresno uveden nakon završetka Drugog svjetskog rata, ovaj je predmet odlična ilustracija toga kako novonastala ideološki opterećena uprava pokušava kroz obrazovni sustav pružiti dodatni legitimitet vlasti.

 

Ruski jezik
Prijatelji preko noći postali 'tovariši'. Prema sjećanjima većine učenika koji su godinama učili obavezni 'jezik Revolucije' u životu im apsolutno nikada nije poslužio! Ipak, tko je to mogao reći 1945. - 'Crvena armija' bila je u u posjedu pola Europe i ruski se činio kao zalog za budućnost. Na brzinu prevedeni udžbenici iz SSSR-a donijeli su pomalo bizarne priče poput one o malom dječaku koji je samožrtvovanjem doveo do uništenja cijele čete nacističkih vojnika!   

Opštenarodna obrana i društvena samozaštita 
Nadrealna pojava iz pozicije suvremene pedagogije. Budući da su neprijatelji Jugoslavije bolovali od kronične nesanice, a znamo kako neispavani ljudi znaju biti neugodni, valjalo se kvalitetno pripremiti. Obrana i zaštita su predmet na kojem se učilo o baratanju ranjenicima, pripremi eksploziva, bacanju bombi, životu JNA vojnika, a na kraju i doista pucalo puškom na streljani, jer teoriju je prema nalogu marksizma valjalo pretočiti u praksu. Neki su to malo kasnije previše doslovno shvatili.

Domaćinstvo
Izvođeno od petog do sedmog razreda osnovne škole, osposobljavalo je učenika za širok spektar vrlina - od upravljanja šivaćim strojem, uređenja doma, krpanja, pa do temeljnih kulinarskih umijeća poput pripreme jaja na oko. 'Leksikon Yu mitologije' dodjeljuje mu titulu 'najglupljeg predmeta', iako je cilj tog predmeta, za vrijeme u kojem se puno manje imalo i kupovalo, bio logičan - učiti živjeti.

Teorija i praksa samoupravnog socijalizma 
'Potrebno je, međutim, da se svi srednjoškolci, bez obzira za koje se zanimanje pripremaju, upoznaju s osnovama marksističkog pogleda na prirodu i društvo i da se suoče s marksističkim formuliranim i izvođenim spoznajama o osnovnim egzistencijalnim i humanističkim problemima naše epohe i suvremenosti'. Ovaj izvorni citat iz Osnova nastavnog plana i programa 1974. doista ne treba dodatno objašnjenje.   

Tehnički odgoj
Iako još uvijek postoji, doživio je najveću degradaciju i, nažalost, da sutra nestane, to bi primijetili samo njegovi profesori. Nekad je to bio rasadnik kreativnih snaga zahvaljujući dodatnim aktivnostima poput modelara, foto, kino i radio sekcije i posebno atraktivne raketne grupe specijalizirane isključivo za igranje raketnom tehnologijom.