AFERA PODRAVKA

OTP banka ne da dokumente

13.01.2010 u 17:21

Bionic
Reading

Premda je USKOK-ova istraga slučaja Podravka pokrenuta još krajem prošle godine, nova garnitura u toj koprivničkoj firmi još nije uspjela popisati sve štete. Za sada im u tome ne pomažu ni Mađari.

Mađarska OTP banka izvijestila je kako još nisu ispunjeni svi uvjeti da novoj Upravi Podravke preda traženu dokumentaciju vezanu uz otkup kredita za kupnju dionica te tvrtke. OTP banka je izvijestila i da je bitnu dokumentaciju već predala mađarskim vlastima, pri čemu je opovrgnula medijske napise koji dovode u sumnju zakonito poslovanje banke.

'Kada se ispune svi uvjeti, banka će tu dokumentaciju predati i predstavnicima Podravke', stoji u priopćenju OTP banke, koja ističe da u interesu poslovnih partnera poštuje zakonske odredbe koje se odnose na povjerljivost poslovnih i bankovnih podataka.

OTP banka žali zbog napisa u medijima i odbacuje sve navode medija kojima se propituje ispravno poslovanje banke koja je pod stalnim nadzorom mjerodavnih regulacijskih tijela.

Hrvatsko Državno odvjetništvo nedavno je od mađarskog tužiteljstva zatražilo pomoć u istrazi slučaja Podravke, to jest da potakne dostavu ugovora što ih je OTP banka sklopila pošto je od Merrill Lyncha preuzela kredit dan Fimi za Podravkine dionice. Po pisanju hrvatskih medija, o spornim ugovorima početkom tjedna raspravljalo se i u Podravki. Predsjednik Nadzornog odbora koprivničke tvrtke Ljubo Jurčić je rekao da se to pitanje mora riješiti do kraja mjeseca jer će u suprotnom Podravka tužiti OTP banku, prenosi Hina.

USKOK je u listopadu prošle godine pokrenuo istragu protiv čelnika Podravke koje se sumnjiči da su novčanim transakcijama Podravkinim novcem nezakonito pokušali doći do većinskog paketa dionica te tvrtke.

Kao organizatori skupine sumnjiče se bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i direktor Fime Milan Horvat. Uz njih su za zloporabu položaja i ovlasti još osumnjičeni bivši predsjednik Uprave Zdravko Šestak, dvojica članova Uprave Saša Romac i Josip Pavlović te direktor splitske tvrtke SMS-a Srđan Mladinić

Mediji su objavili da su OTP banka i mađarska financijska agencija (HFA), nedugo nakon uhićenja osumnjičenih, odbile suradnju s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA).