skuplje 20-ak posto

Otočani ustali protiv ljetne tarife: Nema smisla ubiti turizam zbog skupog trajekta!

27.05.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Četiri gradonačelnika i načelnika s otoka Hvara uputila su zahtjev Jadroliniji i Agenciji za obalni linijski promet da odustane od ljetnog cjenika za obalni linijski promet, a koji bi trebao stupiti na snagu ovog vikenda i njime bi trajektni promet poskupio za dvadesetak posto. Zahtjevu se priključila udruga Otočni sabor, ali i gradonačelnica Supetra Ivana Marković te niz drugih otočana

Ljetne tarife uobičajeno vrijede od konca svibnja do konca rujna s ljetnim redom plovidbe koji predviđa češći broj polazaka gotovo svih trajekata i katamarana na Jadranu. Još uvijek nije sigurno kako će izgledati ovogodišnje prometovanje prema otocima jer su ionako rijetki zimski polasci tijekom krize s koronavirusom bili prorijeđeni, a do danas se nisu vratili na uobičajen prosjek.

'Obitelji s automobilom i dvoje djece dolazak i odlazak s otoka Hvara košta preko tisuću kuna, a za taj novac negdje na kopnu može se platiti nekoliko dana smještaja. Tražimo da se cijene zadrže barem na razini zimskih kako bi se omogućilo koliko-toliko normalno odvijanje turističke sezone', kazao je za tportal načelnik Jelse na Hvaru Nikša Peronja.

'Dolazak i odlazak kao dva noćenja na kopnu'

'Ova stavka posebno je važna za kampere i goste u privatnom smještaju, a ni jedni ni drugi nisu otkazivali svoje dolaske u srpnju i kolovozu, što znači da će ove vrste smještaja raditi dobro zahvaljujući turistima mahom iz srednje Europe i bližeg susjedstva. Nema smisla ubiti turizam zbog prijevoza na otok', kazao nam je Peronja.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković također je, s direktorom Turističke zajednice, uputila dopis kojim traži da se zimske tarife zadrže sve do kraja ove godine. 'Turizam je uz poljoprivredu, ribarstvo i obrtništvo najvažnija gospodarska grana na hrvatskim otocima te nam je svaki doprinos u olakšavanju dolaska turista na otok u ovom trenutku od presudne važnosti. Smatram kako su upravo otoci, kao prekrasne i geografski izolirane cjeline, oduvijek bili važan adut hrvatskog turizma te kako će to biti još više ove godine ako se epidemiološka situacija uskoro popravi', napisala je Marković. Samo jednosmjerna karta od Splita do Supetra za vozilo i jednu osobu trenutno stoji 152 kune, a od 29. svibnja to se povećava na 187 kuna.

'Ove godine bit će borba za svakog gosta, a dolazak i odlazak jedne četveročlane obitelji na otok košta kao najmanje dva noćenja na kopnu', upozorava Marković.

Isplovljavanje trajekta iz Splita prema Braču Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Jadrolinija: Cijene su sastavni dio ugovora

Za razliku od Hrvatskih autocesta (HAC), koje su objavile da ovog ljeta neće povećavati cijene cestarina za uobičajenih desetak posto, iz Jadrolinije su na upit tportala hoće li ipak zadržati zimske cijene prijevoza trajektima i katamaranima odgovorili da - neće.

'Svjesni smo zahtjeva turističkih radnika na otocima te smo uvijek spremni izaći u susret svim konstruktivnim prijedlozima, ali sve u skladu s potpisanim koncesijskim ugovorima u kojima su cijene karata sastavni dio. Jedino u suradnji s Agencijom za obalni linijski pomorski promet i resornim ministarstvom može se otvoriti dijalog', navode iz Jadrolinije, podsjećajući na to da se 'cijene putničkih karata u obalnom linijskom prometu nisu mijenjale cijelo desetljeće, a cijene otočnih karata su iste tijekom cijele godine'.