AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Otkriveno tko je uhićena sutkinja Trgovačkog suda i koga se još sumnjiči za kaznena djela

14.11.2017 u 20:01

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće ukinulo je u utorak na izvanrednoj sjednici sudački imunitet sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu Vesni Malenici, po zahtjevu USKOK-a koji protiv nje pokreće istragu zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela zlouporaba vezanih za stečajne postupke koji se vode na spomenutom sudu

 Među petero uhićenih u akciji Uskoka i policije, pokrenutoj zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima, su sutkinja Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać, doznaje se iz neslužbenih izvora.

  • +3
Pero Hrkać i Milan Lučić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Uz njih su, kako se doznaje, uhićeni i Milan Lučić, Miroslav Mitak i Josip Debić, no policija i Uskok koji provode izvide još uvijek nisu objavili detalje ove antikorupcijske akcije.

Policija je izvijestila da u suradnji s Uskokom "provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti".

"U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda", stoji u policijskom priopćenju.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je ranije da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

Iz više izvora neslužbeno se doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu Uskoka za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u stečajnim postupcima.

Prema pisanju medija Malenica i Hrkać zlorabili su svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima. Telegram navodi kako se "ime sutkinje Vesne Malenice već se 15 godina vezuje uz sumnje zbog raznih malverzacija i pogodovanja strankama u procesu te su protiv nje mahom predstavnici dužnika podnosili kaznene prijave".

Jutarnji list, pak, piše da se u slučaju spominje i stečaj Glumina banke te da se jedna od inkriminacija odnosi na postupke Milana Lučića koji je preko druge tvrtke navodno došao do vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase.