CIJENA HAŠKOG PROCESA

Otkriveno koliko smo potrošili na tužbu protiv Srbije

04.06.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Troškovi 15-godišnjeg vođenja tužbe Hrvatske protiv Srbije zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu iznose nešto više od 28 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

U razdoblju od 1999. do 2014. godine nastajali su troškovi vezani uz angažman odvjetnika, intelektualne usluge te druge materijalne troškove, a ukupno je potrošeno 28.111.598,59 kuna, priopćeno je. Od ukupno navedenog iznosa, u cjelokupnom navedenom razdoblju najveći dio sredstava utrošen je na angažman stranih odvjetnika za zastupanje pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Na odvjetničke troškove odvjetnika Davida B. Rivkina te odvjetničkog društva Matrix iz Londona, koji su pomagali hrvatskom timu, a koji su specijalizirani za međunarodno pravo - profesori Philippe Sands, James Crawford i Kier Starmer, potrošeno je 23.767.846,33 kuna.

Na troškove intelektualnih usluga, koje među ostalim uključuju troškove prijevoda, članova tima, zastupnika, suzastupnika, stručnjaka, stručnih analiza, prikupljanja podataka i obrade podataka, utrošeno je 2.629.245,73 kuna. Na materijalne troškove, koji uključuju troškove smještaja tima i svjedoka, dnevnica, aviokarata, tiskanja podnesaka i slično, utrošeno je 1.714.506,53 kuna.

Republika Hrvatska je 2. srpnja 1999. godine podnijela Međunarodnom sudu pravde zahtjev za pokretanje tužbe zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Od 1999. godine Tužba je prošla kroz brojne faze postupka. Osim dostave pismenih podnesaka, održane su i dvije usmene rasprave u Haagu: o nadležnosti Suda 2008. godine te rasprava o biti spora 2014. godine. Nakon 15 godina trajanja postupka, preostaje samo objava presude Međunarodnog suda.

Hrvatsku je pred Međunarodnim sudom pravde predstavljao tim predvođen zastupnicom Vesnom Crnić-Grotić, profesoricom međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci. Uz Crnić-Grotić, Hrvatsku je na usmenoj raspravi zastupala i pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Šparo, profesori međunarodnog prava iz Zagreba Maja Seršić i Davorin Lapaš, profesor Mirjan Damaška sa Sveučilišta Yale te američki odvjetnik Luka Mišetić koji je pred ICTY-jem oslobodio umirovljenoga generala Antu Gotovinu

Od pokretanja postupka 1999. do 2004. godine ovaj predmet bio je u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske, a od 2004. godine poslove je preuzelo Ministarstvo pravosuđa.