tesitiranja u jadranu

Otkriveno čemu zapravo služi misteriozni američki uređaj koji je u mrežu ulovio hrvatski ribar kod Mljeta

17.01.2020 u 17:35

Bionic
Reading

Prošlog je tjedna hrvatski ribar Darko Kunac, s ribarice Mario II, u mrežu kod Mljeta uhvatio nepoznati uređaj za koji se poslije utvrdilo da služi američkoj vojsci za prikupljanje podataka. Posada nije imala pojma o čemu se radi, a nakon što ga je vratila vlasnicima na brodu američke mornarice Bruce C. Heezen, nastavila su se nagađanja i rasprave.

Internetski magazin The Drive piše da im je potvrđeno da je istraživački brod američke ratne mornarice Bruce C. Heezen u Jadranskom moru testirao novu opremu za podvodno istraživanje, a sve to uz odobrenje vlade naše zemlje.

Travis Weger, glasnogovornik zapovjedništva mornaričke logistike za Europu i Afriku potvrdio je da je američka mornarica nadoknadila ribarima 'štetu i izgubljeno vrijeme' prije nego što su vratili uređaj, ali nije rekla koliko su novca dobili.

'Američki vojni brod Bruce C. Heezen vršio je oceanografsko istraživanje u koordinaciji s hrvatskim vlastima' izjavio je za The Drive Weger. Ova izjava je prva službena potvrda i odgovor na pitanje što je američka vojska radila na hrvatskom teritoriju, iako još uvijek nisu objasnili prirodu svojih istraživanja.

Kako piše morski.hr, hrvatsko Ministarstvo obrane je na njihovo pitanje o djelovanju američke mornarice u akvatoriju Mljeta odgovorilo da je riječ o ispitivanju opreme za istraživanje mora koja se nalazi na spomenutom brodu, a na dodatno pitanje o kojem uređaju se radi, upućeni su da odgovor potraže putem Veleposlanstva SAD-a.

O ‘misterioznom’ ulovu podgorskog ribara Darka Kunca Bigave u moru kraj Mljeta pisali su i poznati svjetski mediji poput britanskog Daily Maila te američkog magazina Forbesa koji je objavio već drugi tekst o ovoj temi. A da mu je isplaćen novac za počinjenu štetu potvrdio je i Kunac za tportal.hr.

'Oceanografska istraživanja i interakcije ribara uobičajeni su i profesionalni u morskom okruženju', kazao je Weger za The Drive koji je objasnio da svrha plutače na kojoj je pričvršćen transponder pomoći u osiguravanju točnog pozicioniranja bočnih sonara koje brod Bruce C. Heezen i ostalih šest brodova klase Pathfinder koriste za mapiranje dna oceana. Također je rekao da je istraživački brod "rasporedio plovak u hrvatskim teritorijalnim vodama radi testiranja nadograđenih sustava", ali nije precizirao točnu marku ili model korištenih sustava.

Misteriozni uređaj izvučen iz mora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Kunac

Morski.hr prenosi pisanje Forbesa koji je podsjetio na zaboravljeni tweet sa službenog računa američke mornarice iz 2014. godine, koji tada nije imao lajkova i retvitova. Fotografija objavljena na službenom Twitter računu Mornaričkog ureda za oceanografiju vojske SAD-a NAVOCEANO pokazuje kako se gotovo identičan uređaj izvlači oceanografskim brodom klase Pathfinder.

I daje oznaku: EARS = “UŠI”. EARS je kratica za ekološki sustav snimanja. Kao i puno toga u podvodnom ratovanju, i ova naizgled civilna misija može imati ratne implikacije. EARS su hidrofoni koji mogu dugoročno snimati zvukove oceana. Može se pretpostaviti da mornarica koja zna kako zvuči ambijentalna buka u određenom kutku mora ili oceana tijekom cijele godine, zna kada će ona zvuči drugačije. Zvuk je kamen temeljac za otkrivanje i prikrivanje u podmorničkim ratovima, piše Forbes.

Izvorni sustav uveden je početkom 2000-ih i može snimati zvukove mora do 1 godine. Uređaji se mogu smjestiti u relativno duboke dijelove mora, do dubine od 900 metara. Kasnije modifikacije učinile su sustav fleksibilnijim. Narančasti dio sličan kutiji nije sam EARS senzor. Riječ je o plutači, koja se naziva Qube with Release (kuka s otpuštanjem). Djeluje tako da je plutača duboko ispod površine, zadržana težinom sidra (koju je hrvatski ribar Darko Kunac odvukao na površinu). Kad je brod američke mornarice spreman za preuzimanje, ona šalje kodiranu poruku na uređaj za prihvaćanje.