NADA ZA MILIJUNE

Otkrivena antitijela koja blokiraju HIV

12.07.2010 u 11:38

Bionic
Reading

Američki su znanstvenici otkrili dva ključna proteina koji blokiraju 91 posto od ukupno 190 sojeva virusa HIV-a

Tim iz National Institutes of Health's Vaccine Research Centera nada se da će otkriće antitijela omogućiti zaustavljanje epidemije kojom je dosad pogođeno oko 33 milijuna ljudi u svijetu.

Izviješće predstavljeno u novom broju časopisa Science temelji se na ispitivanju imunološkog sustava 'Davatelja 45', anonimnog Afroamerikanca čije je tijelo stvorilo antitijela VRC01 i VRC02.

Znanstvenici su već identificirali 12 stanica njegova tijela koje stvaraju ove proteine. Ako još uspiju otkriti i mehanizme u kojima nastaju, moći će stvoriti cjepivo koje će svačije tijelo učiniti otpornim na HIV.

U studijama provedenim u posljednjih nekoliko godina stručnjaci su uspjeli pronaći antitijela koja blokiraju tek jedan ili dva soja HIV-a. Ispitivanja cjepiva AIDSVAX nisu dala očekivane rezultate. Uspješnost testiranja provedenih na Tajlandu i u SAD-u varirala je od statistički beznačajne do razine od 30 posto.

No čini se da su znanstvenici konačno uspjeli pronaći slabu točku virusa.

'Antitijela se vezuju na nepromjenjivi dio virusa što objašnjava zašto mogu neutralizirati toliko veliki broj sojeva HIV-a', objasnio je dr. John Mascola, jedan od voditelja projekta.

Budući da je istraživanje otkrilo slabosti na površini virusa, znanstvenici će sada moći pokrenuti nove studije koje bi trebale ubrzati pronalaženje cjepiva.