PRVI TAKAV SLUČAJ

Otkriven 'nemogući' planet: Orbitira oko tri zvijezde!

08.07.2016 u 12:58

Bionic
Reading

Astronomi su otkrili prvi planet koji rotira oko tri zvijezde, a nalazi se na udaljenosti od 340 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o dosad prvoj takvoj konfiguraciji uočenoj u svemiru

'Planet orbitira oko zvijezde A – usamljene zvijezde u ovom scenariju', rekao je za Space.com Kevin Wagner sa Sveučilišta u Arizoni. Sustav planeta i zvijezde A, pak, orbitiraju oko para zvijezda koje astronomi zasad nazivaju zvijezda B i zvijezda C. Kako izgleda taj zanimljiv 'ples' planete i tri zvijezde, pogledajte u priloženom videu.

Zvijezda A je puno veća i sjajnija od našeg Sunca – oko 80 posto masivnija i 7,8 puta sjajnija. No, planet nazvan HD 131399Ab orbitira oko zvijezde A na udaljenosti od čak 82 AU (astronomska jedinica koja iznosi 150 milijuna kilometara, onoliko koliko je Zemlja udaljena od Sunca), što je otprilike dvostruka udaljenost između Sunca i Plutona. Tolika udaljenost znači da bi za nekoga tko stoji na planeti HD 131399Ab zvijezda A izgledala tek 0,00116 puta onoliko sjajna koliko je nekome na Zemlji sjajno naše Sunce. S druge strane, na površini novootkrivenog planeta zvijezda A bi izgledala 464 puta sjajnije od sjaja punog Mjeseca na Zemlji. Zvijezde B i C su puno manje od zvijezde A, te imaju puno manji sjaj.

'Za vrijeme trajanja otprilike polovice orbite novootkrivenog planeta, što traje oko 550 zemaljskih godina, sve tri zvijezde vidljive su na nebu. Dobar dio 'godine' tog planeta sve tri zvijezde čine se relativno blizu jedna drugoj, što znači da bi se površine tog planeta mogli vidjeti jedinstveni trostruki zalasci i izlasci zvijezda', pojasnio je Wagner.

'Usudio bih se reći da je ovo najbizarnija orbita bilo kojeg egzoplaneta kojeg smo dosad otkrili. Ne znamo ni za jedan planet s ovakvom konfiguracijom', rekao je američki astronom, pa dodao: 'Sve tri zvijezde imaju snažan gravitacijski utjecaj na planet, što znači da je njegova orbita vrlo nepravilna i stalno se mijenja'.