KLUPKO SE RASPETLJAVA

Otkriven naručitelj ubojstva Zorana Đinđića?

19.09.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Nakon što je pripadnik zemunskog klana Miloš Simović priznao da je sudjelovao u ubojstvu premijera Srbije Zorana Đinđića u ožujku 2003. godine, tvrdeći da samo on, njegov brat i Milorad Ulemek Legija znaju političku pozadinu Đinđićeva ubojstva, klupko se počelo raspetljavati

Odvjetnik obitelji Đinđić Srđa Popović izjavio je podgoričkom radiju Antena M. da se iza nadimka Ćoki, koji je navodno naručio ubojstvo premijera Srbije, krije bivši potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Čović

'Iskaz Simovića je još uvijek potpuno neodređen. Mislim da je važno što je on posvjedočio da je Tužiteljstvu za organizirani kriminal ispričao tko je sve bio upleten u atentat, tko je znao i tko je naručio', rekao je odvjetnik Popović, prenosi Beta.

Na pitanje na koga se odnose nadimci Ćoravi i Ćoki, Popović je odgovorio da je Simović 'jasno objasnio da se radi o Čoviću', dodajući da je nakon Simovićeva svjedočenja 'lopta u dvorištu' Tužiteljstva za organizirani kriminal. Popović smatra da bi Simović trebao dobiti status svjedoka pokajnika jer bi tada, kako tvrdi, zasigurno otkrio mnogo više konkretnih podataka.

Čović: to je besmisleno

'Najgore je odgovarati na besmislene priče i insinuacije. Ako je tozaista izjavio Srđa Popović, onda je izvjesno da je on Milošu Simovićurekao da to kaže. Nakon svega što sam doživio s Dejanom MilankovićemBagzijem, pa i ovog sada, nemam više što reći na tu temu", kazao je Čović za agenciju Beta.

Podsjetimo, Simović je na prošlotjednom suđenju rekao da zna tko stoji iza ubojstva premijera Đinđića, ali nije želio otvoriti karte tvrdeći da bi time ugrozio vlastitu sigurnost.

Dodao je da je, osim njemu, njegovom bratu Aleksandru i Miloradu Ulemeku Legiji, politička pozadina ubojstva premijera bila poznata i vođama klana, Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, koji su ubijeni u sukobu s policijom.

Simović je rekao da je u akciji ubojstva Zorana Đinđića zadatke dobivao od Dušana Spasojevića. Dodao je da je njegova uloga bila da prati kretanje premijera te da o tome izvještava Spasojevića, kao i da bude glasonoša između šefova klana i 'još nekih ljudi'.

Simović je istaknuo i da 'pouzdano zna' da je bilo 'političke opstrukcije kako bi se obustavila istraga o ubojstvu Đinđića'. U prvom postupku, kada mu je suđeno u odsutnosti, Simović je osuđen na 30 godina zatvora. Postupak protiv njega i Sretka Kalinića se sada ponavlja jer su obojica u međuvremenu uhićeni.