PARTNER STONEHENGEA

Otkriven najveći kameni spomenik u Europi!

09.09.2015 u 09:41

Bionic
Reading

Britanski mediji javljaju da su arheolozi nedaleko od drevnog Stonehengea otkrili ritualnu strukturu koja bi mogla biti najveći kameni spomenik u Europi

Građevina iz vremena neolitika, stara preko 4,5 tisuće godina, koju neki već nazivaju Superhenge, sastojala se od 90-ak uspravnih stijena postavljenih u nizu u obliku slova C koje je bilo okrenuto izravno prema rijeci Avon. Kamenje je bilo tako postavljeno da je moglo imati astronomsku funkciju. Sredinom proljeća poravnanje istočnih rupa s izlazećim Suncem te zapadnih rupa sa zalazećim sjeklo se na mjestu na kojem je 400 godina kasnije izgrađen Stonehenge.

Radarskim podzemnim snimanjem pronađeno je 30-ak cijelih stijena visine do 4,5 metara, dijelovi još 60-ak stijena te rupe u kojima je golemo kamenje ležalo. Kamenje je bilo raspoređeno po južnom rubu prirodne udoline.

'Ovo što počinjemo vidjeti najveći je preživjeli kameni spomenik očuvan pod obalama koji je ikada otkriven u Britaniji, a možda i u cijeloj Europi', rekao je za Guardian Vince Gaffney, arheolog s Bradford Universityja.

'Pretpostavljamo da je to bila neka vrsta ritualne arene', dodao je Gaffney.

Snimke pokazuju da je kamenje, raspoređeno oko 3,2 km sjeveroistočno od Stonehengea, dio strukture promjera oko 500 m koja je poznata kao Durrington Walls. Veliki spomenik nalazi se u središtu kraja koji je bogato nalazište grobnica, stijena i kapela. Neki arheolozi smatraju da se u Durrington Wallsu u vrijeme neolitika, oko 2500 godina pr.n.e. nalazilo naselje s oko 1000 kuća, najveće selo u ondašnjoj Europi. Novija otkrića ukazuju na mogućnost da je spomenik iz Durrington Wallsa zajedno sa Stonehengeom činio jednu komplementarnu cjelinu.

Prve stijene novootkrivenog spomenika bile su postavljene oko 3100. godina pr.n.e. Ondje se vjerojatno nalazila velika drvena zgrada obložena kredom koja je služila kao kuća mrtvih za ekskarnaciju, odnosno odvajanje kostiju od mesa u sklopu pogrebnih rituala.

Prema Paulu Garwoodu, voditelju istraživanja s University of Birmingham novo otkriće iz temelja mijenja shvaćanje Stonehengea i onovremenog svijeta koji ga je okruživao.

'Sve što je ranije napisano o kraju i drevnim spomenicima Stonehengea trebat će ispisati iznova', rekao je Garwood.