KOLINDINIM STOPAMA

Otkrivamo kome Ministarstvo vanjskih čuva radno mjesto

02.11.2014 u 21:42

Bionic
Reading

Ako propadne na izborima, predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović čeka sigurno radno mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova, ali ona nije jedina kojoj se na Zrinjevcu čuva posao. U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova radni odnos je zamrznula 51 osoba, a među njima je, kako doznajemo, i pet dužnosnika. Uz Grabar Kitarović, to su Romana Vlahutin, Davor Ivo Stier, Branko Baričević i Hido Biščević

Kad se otkrilo kako Kolinda Grabar Kitarović pored zamrznutog radnog odnosa u NATO-u, ima i zamrznut radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova, pitali smo koliko osoba i po kojoj osnovi koristi to pravo 'zamrzavanja' na Zrinjevcu.

U MVEP-u nisu bili spremni otkrivati imena 51 državnog službenika, a kažu kako su osnove za mirovanje različite. Mirovanje staža zbog rasporeda bračnog druga u inozemstvu koristi sedmero službenika, mirovanje zbog rada u drugim tijelima državne uprave čak 28 osoba, a zbog rada u međunarodnim organizacijama i institucijama njih 16.

Trajanje ovisi o trajanju mandata, studija, usavršavanja ili sekundiranja, kažu u MVEP-u.

'Smatramo da je odlično da što veći broj hrvatskih diplomata radi i predstavlja Hrvatsku u svijetu, pridonoseći tako njezinom imidžu u međunarodnim organizacijama te kulturnim, znanstvenim i drugim institucijama', uvjereni su u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Romana Vlahutin, kao zaposlenica MVEP-a do 1. listopada obavljala je dužnost savjetnice za vanjsku politiku predsjednika Ive Josipovića. Radni status je zamrznula jer je otišla na novu dužnost - veleposlanica je delegacije Europske komisije u Albaniji.

Davor Ivo Stier pravi je sretnik i ne mora strahovati što će ako propadne u politici jer ga, kao hrvatskog europarlamentarca iz redova HDZ-a, ne čeka samo radno mjesto u MVEP-u, nego i u Hrvatskom saboru.

Bivši veleposlanik RH u Bruxellesu Branko Baričević šef je Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a tu je dužnost osvojio putem javnog natječaja. Prema pisanju portala forum.tm, Baričeviću je konkurencija za taj posao bila upravo Kolinda Grabar Kitarović.

Karijerni diplomat Hido Biščević također je miljenik Bruxellesa i od proljetos obavlja dužnost šefa delegacije Europske komisije u Tadžikistanu kamo je otišao s kratkotrajne dužnosti voditelja OESS-ovog projekta za jačanje nacionalnog dijaloga u Ukrajini, a koju je preuzeo po završetku mandata glavnog tajnika Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) u Sarajevu.