LETJELI VLADINIM AVIONOM

Otkrivamo detalje ekskurzije državnog izaslanstva u Wimbledon: Jandroković vodio i sina

17.07.2017 u 12:32

Bionic
Reading

Četveročlano državno izaslanstvo na jučerašnjem finalu Wimbledona letjelo je u London avionom Vlade, a mjesto u prestižnoj loži osigurao im je organizator turnira, doznaje tportal iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora

Jedini trošak za četveročlano izaslanstvo, što su ga činili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, državna tajnica Janica Kostelić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar financija Zdravko Marić, bio je avion u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim je hrvatsko izaslanstvo išlo na finale Wimbledona.

Sami organizatori za državna izaslanstva osiguravaju mjesta u svečanim ložama, tako da hrvatski četverac nije platio ulaznice.

Sastav dogovorili Plenković i Jandroković

Sastav državnog izaslanstva dogovorili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, koji im je omogućio to da na finale teniskog turnira u Velikoj Britaniji lete zrakoplovom Vlade, a izaslanstvo se istog dana vratilo u Hrvatsku. 

U Vladinu službenom zrakoplovu bili su i djelatnici osiguranja predsjednika Sabora i ministra unutarnjih poslova, koji su štićene osobe, te djelatnik protokola, a u pratnji predsjednika Sabora bio je njegov sin. Naime uobičajena je praksa da najviši državni dužnosnici, pa tako i predsjednik Hrvatskog sabora, mogu povesti nekoga od članova uže obitelji na protokolarna i službena putovanja ako to ne izaziva troškove za državni proračun. 

  • +12
Poznati na finalu u Wimbledonu Izvor: Reuters / Autor: ANDREW COULDRIDGE

Službeni avion u vlasništvu Republike Hrvatske prošle godine letio je 91 put, upola manje nego ranije. Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović upotrijebila ga je 26 puta, Hrvatski sabor četiri puta, a isto toliko avion je koristilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Dva puta zrakoplov je dizan za potrebe Ministarstva pravosuđa, a za medicinske letove korišten je 16 puta.

Napomenimo i da je, za razliku od državnog izaslanstva koje Marinu Čiliću nije donijelo sreću, ministar državne imovine Goran Marić bio u Wimbledonu još u petak, kad je Čilić u polufinalu pobijedio Sama Querreyja i ušao u finale

Na utakmice putovali šef crnogorske skupštine i francuski premijer

Hrvatskim političarima nije strano korištenje aviona Vlade za odlaske na sportska događanja, pa je tako poznat primjer iz 2012., kada su tadašnji premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tim avionom također odletjeli u London te gledali finale vaterpolskog turnira na Olimpijskim igrama, na kojem su sudjelovale Hrvatska i Italija.

Ni regija, a ni Europa nisu imune na takvo ponašanje vodećih političara. Tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić 2013. godine putovao je avionom crnogorske vlade u Barcelonu, na finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu između Crne Gore i Mađarske, a tamošnji mediji prozivali su ga zato što su s njim u avionu bili i članovi njegove obitelji.

Bivši francuski premijer Manuel Valls, žestok navijač Barcelone, 2015. je službenim avionom, sa svoja dva sina, odletio na finale Lige prvaka između Barcelone i Juventusa u Berlin. Nakon što se digla galama u medijima obećao je vratiti dio troškova koji se odnosio na sinove u iznosu od 2500 eura.