ZANIMLJIVO ZADUŽENJE

Otkrili smo 'poslovnu tajnu': Tko je posudio novac HNS-u?

13.07.2016 u 13:25

Bionic
Reading

Iako se prije samo neki dan na upit o kreditorima pozivao na poslovne odnose i poslovnu tajnu, HNS je odlučio otkriti kod koje se točno banke zadužio

'HNS je prva stranka koja još od 2000. godine financira svoje kampanje kreditima različitih poslovnih banaka, što je najtransparentniji način zaduživanja, i pritom sve svoje obaveze uredno i na vrijeme podmiruje. Osim u svrhu kampanja, stranka se zadužila i u svrhu svog redovnog poslovanja, što, također, uredno podmiruje. Posljednji kredit HNS je podigao kod Erste&Steiermaerkische banke, u iznosu od tri milijuna kuna po komercijalnoj kamatnoj stopi od 6,33 posto (u zadnjem kvartalu)', stoji u odgovoru HNS-a tportalu.

'HNS posluje u skladu sa svim zakonima Republike Hrvatske i, sukladno tome, o svom poslovanju obavještava sve institucije koje je dužan obavijestiti, što je vidljivo i prema našim financijskim izvješćima, koja redovito objavljujemo, kao i prema bezuvjetnim mišljenjima Državne revizije, koja nadzire i svake godine provodi detaljnu kontrolu nad našim poslovanjem. Također, Državna revizija ima sve informacije o tome kod kojih se institucija stranka zadužila', poručuju iz HNS-a.

Iako se prije neki dan pozivao na poslovne odnose i poslovnu tajnu, HNS je već ranije u bilješkama uz financijska izvješća, a koje su objavljene na službenim web-stranicama, otkrio kod koga se zadužio.

'Stranka na dan 31. 12. 2014. ima obvezu za pozajmicu kod fizičke osobe (op. a., glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak) u iznosu od 500.000 kuna, zatim obvezu po kreditu kod Erste banke u iznosu od 208.333 kuna i obvezu po kreditu u Varaždinskoj banci u iznosu od 27.464', stoji u bilješkama uz izvješće za 2014. godinu.

Neke podatke otkrivaju i bilješke uz izvještaj za 2015., čija revizija još nije objavljena na stranicama Države revizije.'

'Stranka je participirala u troškovima za parlamentarne izbore te je zbog toga krajem godine podigla kredit u Erste&Steiermaerkische bank u iznosu od tri milijuna kuna', stoji u bilješkama.

No ovaj se put spominju i zajmovi. 'Ostale obveze za zajmove u zemlji sastoje se od obveze prema fizičkoj osobi u iznosu od 500.000 kuna, obveze prema Međunarodnom edukacijskom centru u iznosu od 74.000 kuna i obveze prema leasing kući u iznosu od 20.978', stoji u tim bilješkama.

Međunarodni edukacijski centar, objašnjeno je i na vijestima na HNS-ovoj stranici, član je Europske mreže političkih fondacija (ENoP) i Europskog liberalnog foruma (ELF) koji podupire ALDE stranku na europskoj razini i okuplja liberalne političke zaklade i organizacije civilnog društva.

Osim Međunarodnog edukacijskog centra, čija je članica i HNS-ova Politička akademija, dio Europske mreže političkih zaklada (ENoP-a) čine i Novo društvo (SDP) i Zaklada Hrvatskog Državnog Zavjeta (HDZ).