OSJEČKA PIVOVARA

Otkazi radnicima koji su organizirali štrajk

13.08.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat Osječke pivovare podigao je sudske tužbe protiv uprave te tvrtke zbog otkaza trojici radnika u travnju ove godine, za koje drže da su doneseni protivno Zakonu o radu. Sindikalni povjerenik NSOP-a, člana Hrvatske udruge sindikata, Darko Andrašek ne sumnja da će spor biti okončan u korist radnika, s obzirom da su uspjeli već tri puta

Trojica radnika tvrtke Piće plus, u vlasništvu Osječke pivovare, Tomislav Topalović, Tomislav Vranješ i Goran Redžić, otpuštena su u travnju ove godine nakon štrajka koji je u toj tvrtki trajao desetak dana zbog sukoba radnika i uprave oko starog

i donošenja novog kolektivnog ugovora.

Trojica radnika kažu da su svakodnevno u to vrijeme dolazili na posao, premda je proizvodnja stajala, i da nisu štrajkali te da nedolaženje na radno mjesto ne može biti obrazloženje izvanrednog otkaza.

Sindikalist Andrašek smatra da je jedini grijeh trojice radnika članstvo u HUS-ovom sindikatu, jer ostali radnici Pića plus, članovi PPDIV-a, nisu dobili otkaze. 'Radi se o osveti učlanjenima u naš sindikat koji je organizirao štrajk. I ja sam dobio takav otkaz, pa je sud potvrdio da je bespravan i vraćen sam na posao. Tako će biti i s ova tri slučaja', uvjeren je Andrašek, inače zaposlenik Osječke pivovare.

Sukob dijela radnika i uprave traje od kraja 2008. godine, kada su sindikalci na osnovi informacija iz anonimnog pisma podnijeli kaznenu prijavu protiv direktora Ivana Komaka zbog, tijekom privatizacije, nepropisnog stjecanja 88 posto vlasništva dionica tvrtke. Hrvatski fond za privatizaciju nakon toga podnio je tužbu kojom traži povrat dijela dionica zbog nepotpune otplate. Postupak je u tijeku i uskoro se očekuje prvo ročište.

S Komakom se sukobio i Branimir Glavaš, u vrijeme pretvorbe predsjednik Izvršnog vijeća SO-a Osijek, ne priznajući sadašnjem direktoru većinsko vlasništvo nad tvrtkom.