SUTKINJA ODSUTNA

Otkazano ročište za Dajlu: Ne zna se kada će novo

19.10.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Na Općinskome sudu u Bujama zbog spriječenosti sutkinje otkazano je za srijedu najavljeno ročište u parnici u kojoj praglianski benediktinci traže vlasništvo nad nekretninama u Dajli, pa zato tuže župu, biskupiju te nekoliko tvrtaka i pojedinaca kojima je u međuvremenu Crkva prodala dio zemljišta. Glasnogovornica Općinskoga suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić izjavila je za Hinu da je sutkinja Margareta Vivoda koja vodi parnicu službeno odsutna. Rekla je da se još ne zna kada će se održati novo ročište

U međuvremenu je Županijski sud u Puli odbio zahtjev za predbilježbu tvrtke Abbazia d.o.o., koja zastupa talijanske benediktince na uknjižbu nekretnina u Dajli. Po riječima glasnogovornice bujskoga suda, drugostupanjski sud smatra kako u skladu s hrvatskim pozitivnim zakonskim propisima, a ne na temelju kanonskog prava, nema osnova za njihovu predbilježbu.

Tvrtka Abbazia, koju je osnovala opatija u Pragli radi uknjižbe na nekretnine u Dajli i oko nje na koju benediktinci polažu pravo, uložila je žalbu Županijskome sudu u Puli na rješenje bujskoga Općinskog suda od 19. rujna. Tim rješenjem odbijen je zahtjev tvrtke Abbazia za predbilježbu zbog pravne nevaljanosti punomoći u postupku predbilježbe. Naime, u pitanje vlasništva nad zemljištem umiješao se i Vatikan te je sastavljen sporazum o uređenju međusobnih odnosa kojim su župa Dajla i porečka i pulska biskupija prenijeli prava vlasništva na nekretninama u korist Abbazije.

Budući da je taj sporazum biskup Ivan Milovan odbio potpisati, papa Benedikt XVI. nakratko ga je suspendirao te je ovlastio španjolskog biskupa Norberta Villu da u ime porečke i pulske biskupije potpiše sporazum, što je on i učinio.

Kako je bujski sud utvrdio da potpis španjolskog biskupa u ime porečke i pulske biskupije nema pravni legitimitet, zatražio je dodatnu Papinu ovlast. Budući ona nije stigla u zakonskome roku, benediktincima je prvostupanjski sud 19. rujna odbio zahtjev za predbilježbu.

Inače, tvrtka Abbazia tuži župu Dajlu, tvrtku Benedikt, Matu Vekića, Golf Istru d.d., grad Novigrad, Porečko-pulsku biskupiju i Republiku Hrvatsku polažući pravo na vlasništvo nad nekretninama kojima su raspolagali talijanski benediktinci iz samostana u Dajli, a u međuvremenu na taj sud stižu novi podnesci kojima se polaže isto pravo.

Ministarstvo pravosuđa je međutim 9. kolovoza donijelo rješenje o ništavnosti sedam rješenja bujske ispostave ureda za imovinsko-pravne poslove u Istarskoj županiji, kojima je između 1997. i 2002. spomenutoj župi vraćeno oko 400 hektara zemljišta na temelju zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine.

Kako se rješenjem Ministarstva pravosuđa poništavaju ta rješenja, stranke u postupku pokrenule su upravni spor jer nemaju prava žalbe, a kako na ministrovo rješenje, po zakonu, nisu mogle izjaviti žalbu, obje su zainteresirane strane pokrenule upravni spor.