TEHNIČKA NESUGLASNOST

Otkazana pretpristupna konferencija EU i Hrvatske

22.07.2009 u 16:39

Bionic
Reading

Međuvladina konferencija o pristupanju s Hrvatskom, koja je planirana za petak, neće se moći održati, jer još nije postignuta tehnička suglasnost oko zatvaranja poglavlja Sloboda kretanja radnika, jedinog poglavlja za koje se očekivalo da se može zatvoriti, doznaje se u Bruxellesu iz izvora švedskog predsjedništva

"Nećemo moći sazvati Međuvladinu konferenciju o pristupanju u petak", rekao je izvor, dodajući da na sastanku radne skupine za proširenje u srijedu sve zemlje članice nisu dobile odgovore od Europske komisije na pitanja koje su postavile.

Izvor je rekao kako očekuje da će u petak na novom sastanku radne skupine za proširenje stići odgovori koji se očekuju, čime će biti postignuta tehnička suglasnost, ali to još uvijek ne znači i političku suglasnost za zatvaranje pregovora u tom poglavlju.

Neslužbeno se doznaje da je upitna suglasnost Slovenije, ali još nije jasno je li posrijedi isto obrazloženje kao i za ranije blokirana poglavlja ili je riječ o nečemu drugom.

Hrvatska je do sada otvorila pregovore u 22, a zatvorila u sedam poglavlja. U ovom trenutku, Slovenja blokira otvaranje pregovora u devet i zatvaranje u četiri poglavlja uz obrazloženje da Hrvatska u svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog procesa prejudicira graničnu crtu.

Šveđani su tijekom svoga predsjedanja predvidjeli četiri pristupne konferencije s Hrvatskom, a jedna od njih bila je predviđena za petak 24. srpnja.