PET GODINA NAKON PRESUDE

Otkaz profesoru koji je zlostavljao studentice

30.11.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Profesor Stjepan Blažanović koji je prije pet godina na Općinskom sudu u Zadru pravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora uvjetno na dvije godine zbog seksualnog zlostavljanja studentica, prošlog je tjedna dobio otkaz na Sveučilištu u Zadru, a razlog otkazu bio je teška povreda radne obveze

Iako je suspendiran na zahtjev studenata još krajem 2000. godine, a 2004. je i pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, Blažanović devet godina nije održavao nastavu, a cijelo je vrijeme uredno primao plaću.

Blažanović je očito namjeravao mirno nastaviti svoju sveučilišnu karijeru u Zadru, pa se krajem ljeta javio na reizbor za svoje dosadašnje radno mjesto profesora teorije književnosti što je izazvalo pravi bijes među nekim njegovim kolegama na kroatistici. Blažanović na koncu nije prošao, a natječaj je poništen.

Svjesna štete koju slučaj Blažanović nanosi ugledu mladog sveučilišta, Uprava se javno pravdala da za sudsku presudu nije znala, jer im u pet godina nije dostavljena, što je i logično s obzirom na to da Sveučilište nije bilo stranka u postupku. Prije bi se moglo reći da Uprava nije htjela znati za sudski epilog oko medijski eksponiranog slučaja kontroverznog profesora.

Glasnogovornica Vrsaljko i dalje tvrdi da rektorova odluka nema veze s Blažanovićevom presudom. 'Blažanović je dobio otkaz kada su se za to ispunili uvjeti zbog povrede radne obveze. Da je to prije bilo moguće, sigurna sam da bi uprava reagirala', kaže glasnogovornica.

Blažanoviću je otkaz upućen pisanim putem na kućnu adresu, a na njega se ima pravo žaliti Upravi fakulteta, odnosno samom rektoru Uglešiću, pa je mala šansa da bi žalba mogla uroditi ikakvim plodom. Nakon toga Blažanoviću ostaje na raspolaganju mogućnost pokretanja spora pred nadležnim sudom u Zadru zbog eventualnih povreda Zakona o radu, ističe Vrsaljko.

Slučaj profesora Blažanovića dospio je u javnost u ožujku 2000. godine kada je 170 studenata zadarske kroatistike potpisalo peticiju protiv profesora teorije književnosti i dječje književnosti optužujući ga za seksualno uznemiravanje studentica, fizičkog, verbalnog i psihičkog maltretiranja, te vrijeđanja i ucjenjivanja na ispitima, piše Jutarnji.hr.