sad

Otkaz policajcima zbog nasilne smrti Afroamerikanca

27.05.2020 u 10:13

Bionic
Reading

Četiri policajca iz Minnesote otpuštena su nakon smrti Afroamerikanca kojega je jedan od njih, po videosnimci, priklještio za vrat, piše u srijedu BBC

Šef policije u Minneapolisu, Medaria Arradondo, rekao je da su četiri policajca sada 'bivši zaposlenici'. Snimka prikazuje muškarca, Georgea Floyda, kako stenje i bijelom policajcu iznova ponavlja 'ne mogu disati'.

Incident je podsjetio na onaj kad je Eric Garner, također Afroamerikanac, umro nakon uhićenja u New Yorku 2014. godine. FBI je rekao da će istražiti slučaj iz Minneapolisa, koji se dogodio u ponedjeljak navečer.ž

Policija iz Minnesote rekla je da je Floyd (46), koji je radio kao zaštitar u restoranu, umro nakon 'zdravstvenog incidenta' u 'policijskoj interakciji'. U utorak ujutro, gradonačelnik Jacob Frey potvrdio je da su 'otpuštena' četiri policajca koja su bila uključena u incident.

'To je bila ispravna odluka', tvitao je. 'Vjerujem onome što sam vidio, a ono što sam vidio krivo je na svakoj razini', rekao je. 'Biti crnac u Americi ne bi trebala biti smrtna kazna'.

To je posljednja u nizu optužbi na račun brutalnosti američke policije protiv Afroamerikanaca. U utorak navečer, ispred policijske postaje u Minneapolisu policajci su morali koristili suzavac da bi rastjerali masovni prosvjed zbog Floydeove smrti.