deseti kontigent

Otišli su u Afganistan prije pet mjeseci: Detalji misije u sklopu koje su stradali hrvatski vojnici

24.07.2019 u 11:33

Bionic
Reading

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su trojica pripadnika ranjena u srijedu ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora", a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan otišao je i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

  • +25
Ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta u misiju u Afganistan Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s devetim hrvatskim kontingentom, koji se trenutno nalazi u području misije Odlučna potpora, ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Rano ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu trojica naših vojnika su ozlijeđena, jedan je u životnoj opasnosti, druga dvojica imaju teške ozljede. Kod jednog vojnika se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke.

Iz MORH-a su rekli da su se hrvatski vojnici kretali u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8,45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u hrvatsko vozilo, kažu iz MORH-a.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad.