ZLATNI PADOBRAN

Otišli su iz Europskog parlamenta, ali i dalje imaju pravo na izdašne naknade, pogledajte kolike

12.08.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Vrijeme je ljetnih odmora i u uredima europskih institucija vlada zatišje. Novi zastupnici su se smjestili i otišli na odmor nakon burnih događaja oko izbora novih čelnika Europske unije dok su oni koji su na svibanjskim izborima izgubili fotelje u Europskom parlamentu potiho pokupili stvari i napustili urede u Bruxellesu i Strasbourgu. No, beneficije bivših eurozastupnika ne prestaju s datumom isteka mandata. Eurozastupnici kojima je istekao mandat imaju pravo još šest mjeseci na punu plaću

Na kraju mandata zastupnici imaju pravo na prijelaznu naknadu istovjetnu njihovoj plaći u trajanju od mjesec dana za svaku godinu mandata (uvjet je da su mandat obnašali barem 12 mjeseci). Ta se naknada isplaćuje najmanje 6 mjeseci, a najviše dvije godine nakon prestanka mandata. Bivši zastupnici mogu se naravno odreći prava na tu prijelaznu naknadu.

To znači da bivši europarlamentarci Ivica Tolić, Marijana Petir, Davor Škrlec, Ivana Maletić, Ivan Jakovčić i Jozo Radoš mogu još neko vrijeme, dok se ne snađu, živjeti od briselske plaće odnosno imaju pravo na meko slijetanje briselskim zlatnim padobranom, kako su to znali opisati neki strani mediji.

Plaća u bruto iznosu je prema službenim podacima sa stranica Europskog parlamenta 8757 tisuća eura, ali nakon plaćanja belgijskog i hrvatskog poreza na dohodak zastupnicima ostane oko 5000 eura što je priznala i eurozastupnica Ruža Tomašić nedavno u emisiji Nedjeljom u 2.

Za šest mjeseci zaradit će, dakle, 30 tisuća eura pošto nitko nije bio duže u parlamentu od jednog mandata.

Svi hrvatski eurozastupnici koji su izgubili mandat na proteklim izborima u parlamentu su bili duže od jedne godine pa imaju pravo na naknadu.

Žele li koristiti pravo na prijelaznu naknadu, bivši zastupnici moraju se prijaviti Glavnom tajništvu EP-a u roku od 3 mjeseca od prestanka mandata, kazali su nam iz Ureda za odnose s javnošću Europskog parlamenta.

Jozo Radoš nam je samo kratko potvrdio da će se prijaviti za naknadu i nije bio raspoložen za daljnje elaboriranje jer se nalazi na putovanju u Turskoj. 'Imamo pravo šest mjeseci na punu plaću i to je to', kratko je kazao. Na putu je i Marijana Petir pa nije bila dostupna za izjavu, a ni Ivan Jakovčić kojeg smo kontaktirali nije nam odgovorio na upit.

Kada bivši zastupnik preuzme zastupničko mjesto u drugom parlamentu ili neku drugu javnu funkciju ta plaća će mu se odbiti od prijelazne naknade koju prima iz Europskog parlamenta.

Hrvatski eurozastupnici Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati i mirovinu i naknadu već mora odabrati jednu ili drugu. Zastupnici u Europskom parlamentu svoju zastupničku mirovinu mogu zatražiti već sa 63 godine. Ona iznosi 3,5 posto zastupničke plaće za svaku punu godinu koju su proveli u Parlamentu i isplaćuje se iz budžeta Europske unije. Zastupnik koji je u EP-u radio sedam godina ima pravo na sedam mjeseci prijelazne naknade. Maksimalne dvije godine naknadu može primati zastupnik koji je u Europskom parlamentu proveo 28 godina.

Tisuće eura nisu mrske ni najcrnjim euroskepticima

Nigel Farage, poznati pobornik britanskog izlaska iz Europske unije, u Europskom je parlamentu od 1999. godine. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo konačno iziđe iz Europske unije sa zadnjim danom listopada ove godine on će imati pravo još 20 mjeseci primati naknadu iz Bruxellesa na temelju čega će moći uzeti 172 tisuće eura bruto, izračunali su na Politico.eu.

Uz ove prijelazne naknade, europarlamentarci imaju pravo i na medicinske troškove i druge beneficije. Oni mogu dobiti polovicu naknade za opće troškove tri mjeseca nakon što im je prestao mandat. Riječ je o naknadi u iznosu od 4416 eura mjesečno kojom se zastupnicima Europskog parlamenta pokrivaju troškovi ureda i drugi izdaci, a za koje nisu dužni osigurati nikakve dokaze o trošenju novca - što vodi prema optužbama za netransparentnost ...