POD SNJEŽNIM POKRIVAČEM

Otežan promet u Zagrebu, dio Like bez struje

14.01.2009 u 23:51

Bionic
Reading

U većem dijelu Hrvatske uvjeti za vožnju izuzetno su nepovoljni, a promet na većini cesta teče otežano i usporeno. U Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru, sjevernom i sjeverozapadnom dijelu zemlje pada snijeg ili kiša koja se ledi na kolniku. Zbog mokrih kolnika i niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti ima i poledice

Zbog poledice i niskih temperatura, tramvajski, a posebice autobusni promet usporen je i odvija se otežano na cijelom području Zagreba, izvijestili su iz ZET-a.

Najviše problema u prometovanju imaju ZET-ovi autobusi, posebice na brdskim linijama.

Tako od 20 sati ne voze autobusi na liniji 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje), linija 126 (Črnomerec - Krvarić skraćena je do starog okretišta u Gornjoj Kustošiji), a 127 (Črnomerec - Mikulići) do Vaupotićeve.

Zbog poledice i prepriječenih automobila u Ulici Srebrnjak u 18.15 sati je prekinuta autobusna linija 201 (Kaptol - Kvaternikov trg). Sat kasnije obustavljena je linija 203 (Svetice - Vinec - Krematorij) zbog poledice u Bukovačkoj, a u isto je vrijeme vrlo sklizav kolnik u Barutanskom jarku prekinuo i liniju 226 (Svetice - Kaptol). Ne voze niti autobusi linije 128 (Črnomerec - Lukšići).

Skraćena je linija 205 (Dubrava - Bidrovec) do Markuševca, također zbog leda na kolniku.

Zbog nestanka struje na području Ravnica od 20.30 sati do 21 sat Maksimirskom cestom nisu vozili ni tramvaji na linijama 4, 7, 11 i 12 odnosno vozili su su skraćeno do zaokretnice Maksimir, od koje su putnike dalje prema istoku (i u suprotnome smjeru) prevozili autobusi. Tramvajski promet sada je uspostavljen duž cijele linije.

Ledena kiša i niske temperature prouzročile su kvarove na elektro-vodovima i dalekovodima u Lici gdje su mnoga naselja ostala bez struje, na području općine Lovinac, Medak, Mogorić, Brušane, Mazin te području Zrmanje, izvijestili su u dispečerskom centru Elektrolike u Gospiću.

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) potvrdili su da je bez struje ostalo oko tisuću domaćinstava na području Lovinca i da će tu situaciju nastojati sanirati terenske ekipe jer sinoć zbog velike hladnoće i leda za to nije bilo mogućnosti.

Iz HEP-a navode da drugih većih kvarova i nestanka struje u Hrvatskoj zbog vremenskih nepogoda nije bilo.