SOMALIJA

Oteta tri strana humanitarna djelatnika

18.07.2009 u 10:10

Bionic
Reading

Somalski naoružani napadači oteli su tri strana djelatnika u subotu u napadu na pogranični gradu u Keniji, što je zadnji u nizu napada na strance, potvrdili su dužnosnici i lokalni stanovnici

'Vlasti u Manderi (u Keniji) objavile su da su oteti humanitarni radnici. Krenut ćemo u potragu', rekao je Šeik Osman, dužnosnik u susjednom okrugu u Somaliji. Zasad nije poznato ni državljanstvo otetih osoba niti ime organizacije za koju su radili.

Otmice na Rogu Afrike vrlo su česte, a najviše se otimaju strani brodovi u vodama Somalije za koje otmičari traže velike otkupnine. Otmice i kaos posljedice su 18-godišnjeg sukoba u toj zemlji s desecima tisuća mrtvih.

U prošlosti su otmičari oslobađali otete strance pošto bi za njih bila plaćena otkupnina. Ovog tjedan somalski pokret Al Šabab, povezan s Al Kaidom oteo je dvojicu Francuza iz hotela u Mogadišu. Francuzi su radili kao savjetnici za sigurnost u vladi predsjednika Šeika Šarifa Ahmeda.

Al Šabab je oružano krilo Islamskih sudova, pokreta koji je kontrolirao glavni grad i velik dio juga zemlje 2006., prije nego je potisnut ofenzivom etiopskih snaga.

Somalska vlada i 4,300 pripadnika Afričke unije ne uspijevaju kontrolirati uporišta pobunjenika u samome Mogadišu niti druge dijelove zemlje unatoč međunarodnoj potpori i obuci.