NAPADAČ IZ MUMBAIJA

Otac me prodao teroristima

02.12.2008 u 19:20

Bionic
Reading

Jedini terorist uhićen zbog napada u Mumbaiju dvadesetjednogodišnji Ajmal Amir Kasav , koji pripada skupini uvježbanoj u logoru islamističke militantne skupine Lashkar-e-Taiba (LET) u Pakistanu, izjavio je policiji da ga je otac prodao teroristima

Indija podignula sigurnosne mjere u zemlji na ratnu razinu, ocijenivši da posljedice napada u Mumbaiju ugrožavaju mirovni proces u južnoj Aziji.

'Pakistanske sigurnosne službe neće biti u stanju boriti se protiv Al-Kaide ako eskalira kriza u odnosima s Indijom jer će sto tisuća vojnika biti preraspoređeno sa zadataka na afganitansko-pakistanskoj granici na indijsku granicu', piše The Guardian.

'Raspolažemo ozbiljnim dokazima da počinitelji stižu iz Pakistana', rekao je, dodavši kako je jedini član skupine koji je uhićen živ 'bez ikakve sumnje Pakistanac', prenosi France presse.

Visoki policijski dužnosnik je na pitanje novinara jesu li informacije iz novina prema kojima su američke i indijske tajne službe upozorile kako postoji mogućnost napada na neka mjesta u Mumbaiju, poput primjerice velikih hotela, odgovorio potvrdno.

On je kazao kako je policija 'nakon napada na hotel Marriott u Islamabadu 20. rujna, bila upozorena da bi na sličan način u dogledno vrijeme mogli biti napadnuti i hoteli poput Taja'.

Dodao je da istraga napreduje dobro te da Indija razmjenjuje informacije s drugim stranim tajnim službama, posebno s američkim FBI-jem.

I visoki dužnosnik američke administracije koji je želio ostati anoniman za AP je izjavio kako je Bushova administracija upozorila Indiju da teroristi pripremaju napade na neka mjesta u gradu s mora, prije prošlotjednih brutalnih napada na Mumbai.

Neimenovani dužnosnik nije govorio o pojedinostima vezanim za američko upozorenje indijskim kolegama, no potvrdio je da je Washington informaciju o mogućim napadima proslijedio.
Drugi američki visoki dužnosnik iz State Departmenta je za Reuters kazao kako bi za napade u Mumbaiju mogla biti odgovorna skupina čije je sjedište jednim dijelom ili možda u cijelosti smješteno u Pakistanu.

'Puno je razloga koji nas navode na zaključak da je riječ o skupini, čija je baza na pakistanskom teritoriju', rekao je anonimni dužnosnik, na marginama sastanka NATO-ovih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, ne želeći otkriti izvor informacija.