OBITELJSKI POSAO

Otac, majka, sin i teta - svi dileri heroina

Bionic
Reading

Četiri člana iste obitelji u par mjeseci u različitim postupcima izašli su pred suce Županijskog suda u Splitu i sve ih se tereti za isto kriminalno djelo – dilanje heroina

Dok se u jednoj sudnici Županijskog suda u Splitu izricala presuda za dilanje Vedranu Biuku (53), u sudnici na drugom kraju hodnika u isto je vrijeme zbog dilanja suđeno njegovoj bivšoj supruzi Snježani Vrbatović. Na istom sudu, zbog dilanja je dva mjeseca ranije osuđen njihov sin Igor Biuk (29), a presudu za preprodaju heroina u istoj Palači pravde nije izbjegla ni njegova teta, Vedranova sestra Žaklina Jonjić piše Slobodna Dalmacija.

Biuk je osuđen na dvije godine zatvora jer je 1999. godine uhićen s pet PVC vrećica u kojima je bilo 5,3 grama heroina koji je dilao na splitskom području. U njegovu stanu u Kamenitoj ulici, nađeno je još šest vrećica s ukupno šest grama heroina, 19 tableta heptanona i 17 tableta dijazepama te 8.000 njemačkih maraka i 2.600 kuna. Priznao je da je imao drogu, ali za osobnu upotrebu.

Osim za navedenu optužnicu, Biuku se sudilo i za dilanje u drugoj polovici 2006. godine, kad je drogu prodavao Želiti Tomić poznatoj iz slučaja koručulanskog narkobosa Jakše Cvitanovića Cvika. U početku je ona dolazila po heroin u Split, a kad su postali intimni, slao joj je pakete s drogom i ljubavnim porukama na Korčulu piše Slobodna Dalmacija.

Nekoliko sudnica niže, od optužbi se branila njegova bivša supruga Snježana Vrbatović. Iako su se zakonski rastali, navodno su ponovno zajedno te je vjerojatno to glavni razlog zbog kojeg je Vedran nakon svoje presude došao ohrabriti Snježanu pred njezinu sudnicu.

Nju se tereti za preprodaju jednog 'piza' heroina Isi P. u svibnju prošle godine. Tijekom uhićenja, kod Snježane je pronađeno još pet 'pizeva'.

Ilegalan posao nije ostao samo na njih dvoje. Zajednički sin Vedrana i Snježane, Igor, osuđen je dva mjeseca ranije na tri i pol godine zatvora, kao član dilerske skupine Damira Zebića zvanog Zeba. Također je ovisnik o drogi.

Sličnu sudbinu dijeli i sestra njegove majke Žaklina Jonjić koja je na istom sudu dobila četiri godine i osam mjeseci zatvora za deset paketića heroina ukupne težine 1,78 grama. Budući da se radilo o tri djela preprodaje za koje se Žaklina teretila tijekom dužeg razdoblja, jedinstvena kazna bila je viša nego kod pojedinačnih osuda. Priznala je da je imala drogu za vlastitu upotrebu.