BET ISRAEL PROZIVA

Otac bugarskog cara Simeona surađivao s nacistima

25.05.2010 u 19:47

Bionic
Reading

Židovska vjerska zajednica 'Bet Israel' u Hrvatskoj u današnjem je priopćenju izrazila žaljenje što je u sklopu svečanog dijela programa Festivala suvremenoga židovskog filma u Zagrebu festivalska Plaketa za plemenitost bila uručena, među ostalima, i Simonu II. u znak priznanja njegovu ocu, bugarskom kralju Borisu III., koji je, kako navodi, sklapao kompromitirajuće nagodbe s nacističkim SS-om

Odajući priznanje organizatorima Festivala suvremenoga židovskog filma i njihovu festivalskom programu, 'Beth Israel' podsjeća kako je poznato da su kralj Boris III. i njegova vlada zaslužni što oko 50.000 Židova s područja Bugarske u Drugome svjetskom ratu nije bilo izručeno nacističkome SS-u za otpremu u logore smrti.

No, navodi kako je jednako tako poznato da je ta ista vlada kralja Borisa u proljeće 1943. uhitila i SS-ovcima izručila 7.122 Židova iz Makedonije, koja je tada bila pod okupacijom Bugarske, i 4.221 Židova iz okupirane Trakije koji su otpremljeni u logor Treblinku i gotovo svi ubijeni u plinskim komorama.

'S obzirom na te činjenice, držimo neprimjerenim i žalimo što je festivalska Plaketa za plemenitost dodijeljena bugarskome kralju Borisu III. u grupi s petero hrvatskih Pravednika među narodima' koji su, stoji u priopćenju Židovske vjerske zajednice 'Bet Israel' u Hrvatskoj, riskirali život da spase svoje sugrađane Židove dok je kralj Boris III. 'sklapao kompromitirajuće nagodbe s nacističkim SS-om'.