NAGRADNA

Osvoji knjigu!

31.07.2010 u 13:02

Bionic
Reading

Nedostaje vam ljetne literature, a knjižnica je predaleko? Zaigrajte nagradnu igru i knjiga stiže na vaš kućni prag

Prije književne karijere, Šveđanin Stieg Larsson (1954-2004) radio je kao novinar, urednik i grafički dizajner, a bio je poznat i po aktivizmu i borbi protiv rasizma i desničarskog ekstremizma. Bio je zaljubljenik u znanstvenu fantastiku i aktivan u švedskom SF fandomu i prva djela koja je napisao pripadala su tom žanru.

Prve tri knjige iz svjetski proslavljene serije Millennium - 'Muškarci koji mrze žene', 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u zraku' - dovršio je

neposredno prije iznenadne smrti od srčanog udara 9. studenog 2004. godine. Djela su mu objavljena posthumno, a pronađene su i tri četvrtine četvrtog romana te se pretpostavlja da postoje sinopsisi ili rukopisi petog i šestog romana iz serije za koju je bilo planirano da se sastoji od ukupno deset knjiga.

Trilogija već ima svoje švedske filmske verzije (prvi dio, 'Muškarci koji mrze žene', prikazan je na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu), a Hollywood planira napraviti i engleske inačice. Prema najnovijim informacijama, redatelj će biti David Fincher, u glavnoj muškoj ulozi će biti Daniel Craig, a premijera se očekuje 2012. godine.

Preporučite nam neki naslov koji vas je oduševio, a mi ćemo ga uzeti kao okosnicu iduće rubrike Lektire. Osoba čiji će naslov kreirati naše nove knjiške preporuke osvojit će roman Kule u zraku Stiega Larssona. Preporuke zajedno sa svojim podacima šaljite do 7. kolovoza na mail planb@t-com.hr, uz naznaku (subject) 'Knjiga', a imena dobitnika objavit ćemo 9. kolovoza na stranicama Plana B na tportalu.