STOP NASILJU NAD ŽENAMA!

Osvijestimo se, prijavimo i ne zaboravimo

22.09.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Povodom 11. nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića održana je akcija pod nazivom 'Stop nasilju nad ženama'

Iako događanju u organizaciji Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski nije nazočila najavljena premijerka Jadranka Kosor, koja je zapela na aktualnom satu u Saboru, podržale su ga njezine stranačke kolegice i nekolicina osoba iz našeg javnog života.

Pjevačica Colonije Indira Vladić kaže da je zadovoljna što svojom pojavom može ukazati na tu društvenu tabu temu. 'Žene moraju shvatiti da nije sramota prijaviti nasilje. Šokirao me podatak da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana. Srećom, nisam to doživjela u svojoj okolini, ali da jesam, sigurno bih prijavila!' odlučna je Ira.

Njezina kolegica iz voda crossover glazbe, čelistica Ana Rucner, obećala je da će se uvijek odazvati u humanitarne akcije vezane uz ovu bolnu temu. 'Strašno je što se to događa jer nitko nikoga nema pravo vrijeđati ili napadati. Treba znati reći stop! Ne mogu ni zamisliti da me muž tuče', bila je rezolutna i ona, a u stavu joj se pridružio prozvani, suprug Vlado Kalember.

'Uvijek smo se odazivali svim humanitarnim akcijama koje su organizirale institucije, pa će tako biti i u budućnosti. Nasilje nad bilo kime je naprosto odvratno, ne samo nad ženama, već i nad muškarcima, djecom, životinjama. Mi nenasilni moramo se senzibilizirati i zbiti redove jer nas je više. Inače ratovi ne bi prestajali, a ljudi oko nas ne bi ovako mirno sjedili i pili kavu na terasama kafića', uvjeren je Vlado Kalember.

Na kraju, u ime Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, njezina predsjednica Katarina Fuček pozvala je sve da se prisjete 22. rujna 1999. godine, kada je bivši policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na 40 godina zatvora, dotada najdugotrajniju izrečenu kaznu u Hrvatskoj od osamostaljenja. Otada se 22. rujan obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, s ciljem da se društvo osvijesti i nikada ne zaboravi.