RATNI ZLOČIN U BELOM MANASTIRU

Osumnjičenik priznao krivnju

02.11.2010 u 18:04

Bionic
Reading

Na suđenju u Beogradu četvorici bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojba za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Belom Manastiru u drugoj polovici 1991. trećeoptuženi Branko Hrnjak u utorak je priznao krivnju, a četvrti optuženik Velimir Bertić ustvrdio je da nije kriv

U sudskom postupku započetu u ponedjeljak pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu prvooptuženi Zoran Vukšić Žuti izjavio je da se ne osjeća krivim, a drugooptuženi Slobodan Strigić također je odbacio krivnju, ustvrdivši kako nije sudjelovao u ubojstvima navedenima u optužnici.

Srbijanski državljani Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić, ondašnji pripadnici srbijanskih paravojnih snaga, optuženi su za ubojstvo najmanje šest civila nesrba. Također se terete za protuzakonita zatvaranja, povrjedu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

Po optužnici, 10. listopada 1991. ubijeni su supružnici Adam i Ana Barić, a 17. listopada Vinko Čičak i njegovi sinovi Ivan, Ante i Mate

U prvom obraćanju sudu Hrnjak je u utorak priznao krivnju, navevši kako je prijepornog dana bio pomoćnik dežurnog u policijskoj postaji, kad su došli Vukšić i Zoran Madžarac i rekli da treba “'maricom' prevesti četiri hrvatska špijuna“.

Tijekom vožnje su, po Hrnjakovim riječima, skrenuli na sporedan put i nakon toga su četvorica članova obitelji Čičak jedan po jedan izvođeni van i ubijeni.

Hrnjak je kazao kako je Vukšić prvoga ubio nožem, a drugom i trećem iz pištolja pucao u glavu te da je u četvrtoga, također ubijenog, dok izvođen iz kombija, iz strojnice pucao optuženi Strigić, ali da ne zna je li ga on ubio.

Dodao je kako mu je iste večeri Vukšić zaprijetio da će mu stradati obitelj bude li ikomu govorio što je vidio te da mu je Strigić za susreta u prosincu 2009. zaprijetio da ga ne spominje bude li uhićen, rekavši mu: “Mene ne spominji, ti imaš djecu, a ja imam braću...“

U suočenju s Hrnjakom Strigić je ustvrdio kako Hrnjak ne govori istinu. Strigić je dodao kako mu nije prijetio jer je on zločin prijavio već 1997. i nije se ni od koga imao razloga kriti.

Svoju obranu kratko je iznio i optuženi Bertić, zanijekavši predočene tvrdnje pojedinih svjedoka koji će biti ispitani u postupku, i koji ga izravno terete da ih je zatvarao i zlostavljao.

Nastavak suđenja očekuje se u početku prosinca, kad bi trebao početi dokazni postupak.

Srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2008. ustupilo je taj kazneni predmet županijskog suda u Osijeku, na temelju sporazuma (zaključen u listopadu 2006.) o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.