bivši gradonačelnik

[FOTO] Osumnjičeni iz afere Janaf Vinko Grgić pušten iz zatvora u Remetincu: 'Ni luk jeo, ni mirisao'

16.12.2020 u 18:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a i bivši novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić pušten je u srijedu kasno poslijepodne iz remetinečkog zatvora u kojem je proveo tri mjeseca zbog umiješanosti u aferu Janaf.

Budući da je Grgiću bio određen istražni zatvor isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, on je pušten jer su ispitani svi svjedoci zbog kojih je bio pritvoren. Grgić je početkom studenog sam sebi pokušao olakšati situaciju pa je dao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, čime je kao osnova za istražni zatvor prestala vrijediti opasnost od ponavljana djela.

Grgić je po izlasku iz pritvora poručio da se ''osjeća sjajno i da nastavlja borbu'', dok je na pitanje što će sa saborskim mandatom odgovorio kako mu je bitna obitelj. Dodao je da nije primio 100.000 kuna mita.

  • +2
Vinko Grgić izašao iz Istražnog zatvora u Remetincu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

''Govori se o tome da je netko nekom obećao. Ni luk jeo, niti luk mirisao. Netko je nekom obećao 100.000 kuna i istražitelj misli da sam to ja trebao biti'', nadodao je zaključivši da je ostavku na mjesto gradonačelnika dao iz moralnih i proceduralnih razloga.

Nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke, u utorak su na slobodu pušteni bivši direktor Janafa Dragan Kovačević te saborski zastupnik HDZ-a i bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Iza rešetaka je ostao prvoosumjničeni Krešo Petek koji je, prema neslužbenim informacijama, najavio odlazak u mirovinu, čime bi se otklonio razlog za pritvor. Sud bi o pritvoru za Peteka, kako se doznaje, trebao odlučivati u četvrtak.

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodno podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

U proširenju istrage Uskok tereti Kovačevića da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.