AFERA ABORTUS

Osumnjičena još jedna djelatnica Ginekologije

20.05.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Novim proširenjima i saslušavanjem svjedoka nastavlja se istraga u takozvanoj 'aferi abortus', nestanku skoro milijun kuna od bolničkih usluga (među kojima je najviše prekida trudnoća) pacijenticama na Ginekologiji u riječkom KBC-u

RIJEKA - Istraga je tajna pa nema službenih podataka, a novinari Novog lista sve saznaju iz osobnih zapažanja. U Istražnom centru Županijskog suda u Rijeci vidjeli su niz svjedokinja iz KBC-a koje su bile na saslušanju, a iz medicinskih i ostalih krugova upoznatih sa slučajem doznaju da je za nestanak novca osumnjičena još jedna djelatnica prijemne kancelarije Ginekologije, Hanelore Stefanović, koja je radila s prvoosumnjičenom šeficom te kancelarije Anamarijom Pribanić.

I Stefanović se sumnjiči za pronevjeru pa se sada obje djelatnice okrivljuju da bi mogle imati veze s nestankom tih skoro milijun kuna. Obje od početka afere tvrde da to nije istina. Anamarija Pribanić je odmah nakon otkrivanja afere uhićena i jedina je bila u pritvoru.

Hanelore Stefanović je na početku istrage bila saslušavana zajedno sa svojom šeficom, ali je nakon tih saslušavanja puštena i tek se sada našla na listi osumnjičenih. Čini se da su istražitelji i nju sumnjičili od početka, ali nisu imali dovoljno činjenica, pa su tada uhitili samo šeficu prijamne kancelarije Anamariju Pribanić. Već na prošlom ročištu, kada se među ostalim svjedokinjama nije pojavila i Hanelore, moglo se naslutiti da će njoj ipak biti namijenjena uloga suosumnjičenice.

Inače, u ovom slučaju od ranije je osumnjičena i šefica bolničke blagajne Jasna Kovačević, ali za blaže djelo nesavjesnog poslovanja odnosno da nije dobro organizirala i vodila kontrolu blokova kojima je naplaćivan novac od pacijenata. I ona od početka postupka tvrdi da nije kriva.

Drugu veliku novost ovog postupka saznali smo nakon istražnog ročišta, kada smo na izlasku iz riječkog pritvora vidjeli dotad uhićenu Anamariju Pribanić, voditeljicu prijemne kancelarije Ginekologije. Ona je, očito, puštena iz pritvora u kojem je bila oko mjesec i pol dana, ali se protiv nje nastavlja istraga. Ovo puštanje je znak da su saslušani svi predloženi svjedoci, jer je ona bila u pritvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Njeno puštanje kasnije nam je potvrdio i njen odvjetnik Ljubiša Drageljević, ali zbog tajnosti postupka nije želio govoriti o detaljima iz istrage.