terorizam u susjedstvu

Osujećen napad Islamske države u Sjevernoj Makedoniji

15.02.2019 u 22:58

Bionic
Reading

Policija je u Sjevernoj Makedoniji u petak izvršila raciju na nekoliko lokacija kako bi spriječila mogući napad organiziran od pristaša Islamske države, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

Ministarstvo je reklo kako je provelo operaciju nakon razmjene informacija sa 'zemljom partnerom' bez navođenja o kojoj se zemlji radi.

Zaplijenjeni su predmeti i naprave povezane s mogućim napadom, reklo je ministarstvo, bez upuštanja u pojedinosti.

Američko veleposlanstvo u Skoplju u petak je izdalo sigurnosno upozorenje svojim državljanima koji putuju u Sjevernu Makedoniju upozorivši na 'povećanu opasnost od terorističkog napada u Sjevernoj Makedoniji nadahnutog ekstremističkom ideologijom'.

Većina od 2 milijuna stanovnika Sjeverne Makedonije su pravoslavni kršćani, dok muslimana ima 35 posto od ukupnog stanovništva.

  • +7
Potpisan ugovor između Grčke i Makedonije o promjeni imena u Sjeverna Makedonija Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Vlasti Sjeverne Makedonije procjenjuju da se oko 130 njezinih stanovnika borilo ili se još uvijek bori za islamističke skupine u Siriji i Iraku.

Sud je 2016. sudio šestoricu među kojima i jednog imama na do sedam godina zatvora za uključivanje u borbe ili novačenje drugih.

Prošli je tjedan Sjeverna Makeodnija potpisala protokol o pristupanju NATO-u i očekuje se da će postati njegova 30-ta članica nakon što ga ratificiraju sve zemlje članice.