APEL MESIĆU I SANADERU

'Osudite kršenje ljudskih prava u Kini!'

19.06.2009 u 12:31

Bionic
Reading

U prigodi dolaska predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintaoa u Zagreb nekoliko građanskih udruga uputilo je otvoreno pismo predsjednicima Republike, Vlade i Sabora Stjepanu Mesiću, Ivi Sanaderu i Luki Bebiću, želeći pismom upozoriti na opseg povrede ljudskih prava koje se, po stajalištu tih udruga, kontinuirano događaju u Kini

ZAGREB - Otvorenim pismom udruge traže da prilikom posjeta kineskog predsjednika hrvatski državni vrh osudi kršenje ljudskih prava u Kini i da apelira na predsjednika Hu Jintaoa da se kineske vlasti pridržavaju međunarodnih konvencija za zaštitu ljudskih prava.

Otvoreno pismo potpisuju Centar za mirovne studije, B.a.b.e., Documenta, Kuća ljudskih prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) i Građanski odbor za ljudska prava.

Udruge izražavaju razumijevanje da je posjet Hu Jintaoa od velikog značaja za uspostavu što boljih gospodarskih i političkih odnosa između dvije zemlje, ali istovremeno žele izraziti i svoju kritiku povrede ljudskih prava koje se svakodnevno događaju u NR Kini.

Pri tome upozoravaju na kršenja prava aktivista ljudskih prava, neosnovana uhićenja i zatvaranja, nepostojanje osiguranog prava na pravično suđenje, zabilježena policijska mučenja i još uvijek važeću smrtnu kaznu na koju je samo u zadnjih godinu dana bilo osuđeno oko 7000 osoba.

Udruge podsjećaju i na ograničavanje prava na slobodu izražavanja i slobodu vjeroispovijesti kineskim građanima uz korištenje posebno represivnih mjera prema pripadnicima budističke, kršćanske i muslimanske zajednice.