GODINAMA BJEŽI OD PRAVDE

Osuđeni silovatelj Polanski traži 'pošten odnos'

03.05.2010 u 13:33

Bionic
Reading

Filmski redatelj Roman Polanski zatražio je da ga se tretira 'pošteno kao bilo koga drugog' u pokušaju da izbjegne izručenje SAD-u zbog 33 godina stare presude za nezakoniti seksualni odnos s maloljetnicom

'Ne mogu više šutjeti jer su američke vlasti upravo odlučile, usprkos svim argumentima i dokazima treće strane, da se ne slože da mi se sudi u odsutnosti', napisao je 76-godišnji Polanski u prvom javnom iskazu o tom slučaju nakon njegova uhićenja u Zürichu 26. rujna 2009.

U otvorenom pismu objavljenom na četiri jezika na francuskoj web stranici La regle du Jeu, redatelj piše da 'ne može više šutjeti jer se zahtjev za njegovim izručenjem upućen švicarskim vlastima temelji na laži'.

Redatelj najnovije filmske uspješnice 'Pisac iz sjene' priznao je krivnju 1977. godine za nezakoniti seksualni odnos sa 13-godišnjom Samanthom Geimer. Polanski je tada proveo 42 dana u državnoj kaznionici Chino prije nego je pobjegao iz SAD-a.

Otada je živio većinom u Europi.

'Razdoblje provedeno u zatvoru trebalo je pokriti ukupnost moje kazne', napisao je on u otvorenom pismu. 'U trenutku kad sam napustio zatvor, sudac se predomislio i obznanio da vrijeme odsluženo u Chinu ne pokriva cijelu kaznu i ta je promjena izazvala moj odlazak iz SAD-a.'

Pismo završava molbom Švicarskoj, gdje se trenutno nalazi u kućnom pritvoru i čeka odluku na zahtjev o izručenju. Kako kaže Polanski, napisano je 'u nadi da će Švicarska prepoznati da nema osnove za izručenjem te da će biti u mogućnosti pronaći mir, ponovno se naći s obitelji i živjeti u slobodi u svojoj rodnoj zemlji'.