PRIMANJE MITA

Osuđene sestre sudske vještakinje

11.09.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Županijski sud u Splitu osudio je danas dvije sestre, bivše sudske vještakinje na zatvorsku i uvjetnu kaznu zbog primanja mita i pomaganja.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Kežić pročitao je nepravomoćnu presudu kojom se zbog primanja mita Anka Samardžić (59) iz Omiša osuđuje na zatvorsku kaznu od četiri i pol godine, a sud joj je na osam godina zabranio rad sudskog vještaka te joj je oduzeo 95.050 eura pronađenih u premetačini njezina stana.

Njezina sestra Marija Lulić (63) osuđena je zbog pomaganja na desetomjesečni zatvor, uvjetno na tri godine, a sud je i njoj oduzeo 4700 eura.

Anka je proglašena krivom jer je od 2. srpnja do 24. kolovoza 2007. uzela 100.000 eura mita od Ivana Vilića za vještačenje dokumentacije u kaznenom postupku koji se vodio protiv njega.

Novac je preuzela od USKOK-ova pouzdanika Ivana Vilića u tri puta - prvi put 15.000 eura u Radmanovim Mlinicama, šest dana poslije još 15.000 eura u Lokvi Rogoznici, a u omiškome Galebu preuzela je još 70.000 eura.

Sestre, koje danas nisu bile na izricanju presude, u istražnom su se postupku branile šutnjom, a tijekom rasprave Anka Samardžić priznala je sudu da je od Vilića uzela novac, ali ne kao mito, nego radi njegova posredovanja u kupnji nekretnine kod Makarske.

Sudac Kežić rekao je u obrazloženju presude da je Anka "poklekla zovu novca i primanjem mita iznevjerila povjerenje stranaka te tako bacila ljagu na to časno zanimanje". Unatoč tome što je dosad neosuđivana i bolesna, sud je te njezine postupke ocijenio kao drske i nedopuštene.

Kad je riječ o Mariji Lulić, "i uvjetnom će se presudom postići cilj zbog toga što je svojoj sestri davanjem savjeta pomogla da primi mito", rekao je sudac Kežić.