OSLIJEPIO DJEVOJKU

Osuđen na 10 kapi sumporne kiseline u oči

03.02.2009 u 16:26

Bionic
Reading

Irancu osuđenom po zakonu odmazde na osljepljivanje zato što je oslijepio djevojku bacivši joj u lice kiselinu, Vrhovni sud je potvrdio presudu, objavio je u utorak dnevnik Iran

TEHERAN - Sud je u ponedjeljak 'odbacio priziv optuženog i odlučio da je presuda zakonita, te da se može provesti', navodi se u članku.

Osuđenik u dobi od 27 godina, identificiran kao Madžid, priznao je da je prije četiri godine bacio kiselinu u lice Amene Barami zato što je odbila njegovu ženidbenu ponudu.

Danas 26-godišnja žena u potpunosti je izgubila vid unatoč brojnim liječničkim intervencijama i ima brojne ožiljke po licu i drugim dijelovima tijela.

Prvostupanjski sud osudio ga je u studenom na kaznu od po deset kapi sumporne kiseline u svako oko.

Po iranskom zakonu utemeljenom na šerijatskom pravu, osobe koje namjerno nanesu ozljedu drugoj osobi ili je udare kažnjavaju se sukladno zakonu odmazde (oko za oko, zub za zub), odnosno na isti način na koji su one nanijele štetu svojoj žrtvi.

Posljednjih je godina u Iranu prijavljeno nekoliko slučajeva napada kiselinom, a novine su ih popratile fotografijama lica Amene Barami prije nego što je unakaženo.

Nekolicina tiskanih medija objavila je da je djevojka u studenom sudu tražila da njezinu napadaču oduzmu oči kako bi bio poput nje.

Također su prenijeli njezine riječi kako tu kaznu ne želi zato što to hoće društvo.

'Madžida treba kazniti kako bi osobe poput njega znale da ne mogu bacati kiselinu u lice djevojaka', smatra unakažena djevojka.