izvješće Vijeća Europe

Osuda opće stigmatizacije LGBT osoba u Poljskoj

03.12.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović osudila je "opću stigmatizaciju" LGBTI osoba u Poljskoj za što odgovornost pripisuje vodećim dužnosnicima i poziva na provedbu reforma u izvješću objavljenom u četvrtak.

"Stigmatizacija LGBTI osoba (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne) u Poljskoj je problem dugog vijeka", ocjenjuje Mijatović, ali ističe da se stanje "pogoršalo" od 2017. izjavama i stajalištima najviših dužnosnika i političara, predsjednika Republike Andrzeja Dude ili čelnika konzervativne stranke Jaroslawa Kaczynskog.

Tradicionalno katolička Poljska na 42. je mjestu Indeksa duge u Europi koji sastavlja nevladina organizacija ILGA-Europe mjereći stupanj poštivanja prava osoba LGBTI u 49 država Europe. Na tom popisu Poljska zauzima najniže mjesto među članicama Europske unije.

Nikakva pravna odredba ne priznaje neheteroseksualna kućanstva u Poljskoj, piše Mijatović. Samo "dug i skup pravni postupak" omogućuje transrodnim osobama promjenu statusa u osobnim ispravama.

Povjerenica VE pozdravlja što su gradske vlasti 2019. prihvatile izjavu kojom taj grad postaje "inkluzivniji", ali žali što je stotinu lokalnih vijeća, a riječ je o trećini nacionalnog teritorija, u reakciji na tu deklaraciju prihvatilo "Povelje obiteljskih prava" kojima su svoje zajednice proglasile "slobodnima od ideologije LGBTI" .

Mijatović osuđuje "opasno i svjesno tumačenje" kratice LGBTI kao simbola ideologije, a ne identiteta.

Osuđuje izjave utjecajnih političara u kampanji za parlamentarne izbore 2019., u kojoj je lider konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski optužio zajednicu LGBTI kao "prijetnju" tradicionalnoj obitelji, ili kad je u ljeto 2020. predsjednik Duda rekao da je "ideologija LGBT gora od komunizma".

Ministar pravosuđa financirao je "homofobne inicijative", a kao državni odvjetnik upletao se u suđenja osobama progonjenima zbog diskriminacije, navodi Mijatović.

Žali što nijedna odredba ne predviđa otežavajuće okolnosti za počinjenje zločina i prekršaja ovisno o spolnoj orijentaciji žrtve te podsjeća da je jedan takav zakonski prijedlog bio odbačen 2016.

Parade ponosa u Poljskoj bile su mete "nasilnih napada", a aktivisti za prava LGBTI osoba mete zastrašivanja i uznemiravanja.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava poziva vlasti da bolje zaštite prava tih osoba i "ponovno uspostave suradnju i međusobno povjerenje što je vjerojatno narušeno nedavnim razvojem događaja".