AMNESTY INTERNATIONAL

Osuda nasilja nad medijima u Egiptu

02.02.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Amnesty International osudio je egipatsku vladu koja represivnim mjerama nastavlja ugrožavati slobodu izražavanja, nakon što je šestero novinara Al Jazeere nakratko pritvoreno, a njihov ured u Kairu zatvoren. Time je nasilno prekinuto izvještavanje Al Jazeere o masovnim prosvjedima diljem zemlje

Redakcija Al Jazeere na engleskom jeziku objavila je podatak o šestero novinara koji su u ponedjeljak zadržani na vojnoj kontrolnoj točki ispred hotela Hilton u Kairu. Novinari su ubrzo pušteni, no kamere i ostala oprema im je zaplijenjena.

Ured Al Jazeere u Kairu u ponedjeljak je službeno zatvoren (o čemu smo ovdje već izvijestili), a prema nalogu egipatskog Ministarstva informiranja, objavila je ova mreža.

'Ovaj vladin čin usmjeren protiv Al Jazeere samo je posljednji pokušaj da se prekine izvještavanje o uličnim prosvjedima i slobodno širenje informacija', izjavio je Malcolm Smart, direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku.

'Vlasti očito nastoje zastrašiti medije i spriječiti otkrivanje istine o zlostavljanjima potčinjenima od strane sigurnosnih snaga, dok istodobno pokušavaju zadržati vlast u jeku prosvjeda bez presedana kojima se zahtijevaju temeljite promjene', kaže se u priopćenju Amnestyja.

Više lokalnih i međunarodnih novinara napadnuto je i uhićeno te su im sigurnosne snage zaplijenile imovinu tijekom masovnih prosvjeda protiv siromaštva, policijskog zlostavljanja i korupcije:

'Novinari moraju slobodno obavljati svoj posao, a internetske usluge moraju biti ponovno uspostavljene', rekao je Malcolm Smart. 'Vlastima ne smije biti dozvoljeno da cijelu zemlju dovedu u informacijsku blokadu, a tu im poruku trebaju vrlo jasno uputiti njihovi prijatelji i inozemni saveznici.'

Istraživači Amnesty Internationala izvijestili su i o novim slučajevima zapljene kamera na ulicama Kaira tijekom ponedjeljka i utorka. Većina internetskih usluga u državi blokirana je od prošlog petka. Mobilni telefoni i društvene mreže imali su važnu ulogu u organiziranju prosvjeda, a fotoaparati na telefonima poslužili su za prikazivanje zbilje policijskog mučenja i nasilja. Upravo zato su se egipatske vlasti okomile na njih.