srušena spomen-ploča braniteljima

Osuda imotskog gradonačelnika: Ne dopuštam da itko umanjuje život dan za domovinu

05.02.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Iz dubrovačke policije rekli su u utorak za Hinu kako još nisu zaprimili nikakvu prijavu vezanu za slučaj rušenja spomen-obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog na Golubovom kamenu iznad Rijeke dubrovačke, ali i da nisu nadležni, budući da je, tvrde, spomen-ploča postavljena na području Općine Ravno u Bosni i Hercegovini

Imotski gradonačelnik Ivan Budalić, zajedno s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem, oštro je osudio rušenje spomen obilježja te zatražio što bržu istragu.

„Razbijanjem spomen obilježja na Golubovu kamenu kod rijeke Dubrovačke na mjestu pogibije Hrvatskih vitezova – imotskih sokolova, ruši se spomen na žrtvu i borbu koju su naši branitelji dali da mi danas živimo slobodnu, demokratsku i proeuropsku budućnost. Ne dopuštam da itko umanjuje život koji je dan za domovinu, jer su te žrtve postale temelj naše Hrvatske. Ne samo da je riječ o mojim suborcima, zbog čega sam posebno emotivno vezan, već je riječ o borcima koji su budućnost Hrvatske, budućnost svih nas, stavili ispred svoje vlastite budućnosti”, stoji u priopćenju imotskog gradonačelnika.

„Način na koji se ophodimo prema braniteljima je način kako se ophodimo prema onima koji su nam omogućili slobodu i život u slobodnoj i nezavisnoj europskoj i zapadnjačkoj državi”, zaključio je Budalić.

Predsjednik Žrtvoslovne sekcije Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku Živko Tolić rekao je za Hinu kako već duže vrijeme postoji inicijativa da se sve spomen-ploče sa šireg područja oko Dubrovnika, koje su spontano postavljane u godinama nakon Domovinskog rata, baš zbog realnog očekivanja ovakvih događaja, prenesu na primjereno mjesto.

„Velik broj ploča donesen je na Osojnik kod Dubrovnika, ali u slučaju spomen-obilježja na Golubovom kamenu i na Vlaštici rodbina se s tim nije složila. Golubov kamen je u graničnom području, a ovo je bilo za očekivati”, rekao je Tolić.

Tijekom Domovinskog rata na širem dubrovačkom području poginulo je 36 hrvatskih branitelja iz Imotskog. Imoćani su imali dominantnu ulogu u oslobađanju Golubovog kamena, jakog neprijateljskog uporišta nadomak Dubrovniku.