PAPINA MISA U GLASGOWU

Osuda diktature relativizma

16.09.2010 u 23:00

Bionic
Reading

Papa je predvečer, po sunčanu vremenu, u prvom danu pohoda i državničkog posjeta Škotskoj i Engleskoj služio misu na otvorenom u parku Bellahoustonu u Glasgowu, kojoj je nazočilo oko 60.000 ljudi, ili triput manje nego 1982, u prigodi pastoralnog pohoda Ivana Pavla II

Tijekom propovijedi je osudio 'diktaturu relativizma' koja 'prijeti zamračenjem istine o čovjeku'. Kazao je da čovjek ima pravo živjeti u društvu koje neće biti 'prašuma autodestruktivnih sloboda'.

Posebno se obraćajući mladima okupljenim u parku, Papa je upozorio na 'brojne kušnje: drogu, novac, seks, pornografiju i alkohol'.

Benedikt XVI
(83) je tijekom jutra službeno primljen u Holyroodhouseu, škotskoj palači kraljice Elizabete II (84) koja je i poglavarica Anglikanske crkve. On se u 'papamobilu' provezao ulicama Edinburgha, gdje ga je, po procjeni policije, dočekalo 125.000 ljudi, među kojima su neki nosili transparente koji su pozivali da se 'ne štiti svećenike pedofile'.

Nakon mise je poletio prema londonskoj zračnoj luci Heathrow, onoj za koju je kardinal Walter Kasper, izazvavši ljutnju Britanaca, rekao da predstavlja 'treći svijet', zbog čega se vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi distancirao od Kaspera koji je otpao iz Papine pratnje za put u Ujedinjeno Kraljevstvo.