SANKCIJE ZA PROPUSTE

Ostojić taji kako su kažnjeni policajci krivi za incident u Zelini

07.05.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Iako u slučaju smrti mladog Marka Azapovića unutarnja kontrola MUP-a nije utvrdila propuste policijskih službenika, u slučaju navijačkih nereda u Zelini krajem prošle godine utvrđen je propust policije. No kako su sankcionirani policajci koji su počinili propuste, nije poznato. Naime, ministar Ranko Ostojić na naš upit nije želio konkretno odgovoriti rekavši samo da su policajci zadržali svoj posao

Iako su pripadnici Torcide koji su u Zelinu došli podržati Hajduk u srazu s domaćinom, nakon incidenta upozoravali kako je policija kriva za sukob te kako su bezrazložno upotrijebili sredstva prisile te krenuli pendrecima na masu, policija je tek nakon natezanja oko snimke incidenta ustanovila kako je bilo propusta.

'Stručni nadzor Ravnateljstva policije utvrdio je da su u pripremi utakmice između Hajduka i Zeline u Svetom Ivanu Zelini djelatnici policije koji su utakmicu pripremali učinili propuste, što je izazvalo reakciju navijača', rekao je Ostojić u prosincu 2012. te najavio da će disciplinski sud protiv policijskih rukovoditelja na utakmici pokrenuti stegovni postupak.


Pola godine kasnije, na konferenciji za medije povodom nalaza unutarnje kontrole o smrti Marka Azapovića, Ostojić na naše pitanje o sankcijama odgovara: 'Oni su stegovno kažnjeni na disciplinskim sudom. Sankcionirani su. Nisu dobili otkaze', rekao je. Na naše opetovane zahtjeve da objasni kako su ti policijsku službenici kažnjeni, Ostojić ne odgovara.

Kako zapravo izgledaju sankcije za propuste?

Propusti u Zelini spadaju prema Zakonu o policiji u teže povrede službene dužnosti. Za takve se mogu izreći sljedeće kazne: novčana kazna u mjesečnom iznosu do 20 posto od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu, na vrijeme od jedan do šest mjeseci, zaustavljanje promicanja u zvanju od dvije do četiri godine, zaustavljanje napredovanja u službi u trajanju od dvije do četiri godine, premještaj na drugo radno mjesto iste ili niže složenosti poslova na vrijeme od dvije do četiri godine, uvjetna kazna prestanka državne službe i prestanak državne službe.