KOALICIJA USUGLASILA STAV

Ostojić: Svaka žena ima pravo na umjetnu oplodnju

28.03.2012 u 14:27

Bionic
Reading

Svaka žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, neovisno o bračnom ili partnerskom statusu, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon kritika na račun nacrta prijedloga novog Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, a za koji, usprkos najnovijoj izmjeni, udruge koje se bore protiv neplodnosti i dalje upozoravaju da je nedorečen

Nakon razilaženja oko toga imaju li i neudane te žene bez partnera pravo na postupak medicinski potpomognute oplodnje, koalicija je usuglasila zajednički stav da sve žene imaju pravo na MPO što je uostalom i bilo jedno od predizbornih obećanja iz Plana 21 Kukurikavaca, a resorni ministar Rajko Ostojić poručio je, objavljeno je i na twitteru: 'Ovo je jedan od suvremenijih zakona'.

'Nakon godina i godina napokon smo dobili Zakon o MPO sukladno najboljoj europskoj praksi. Ovaj zakon, naravno, izaziva, niz pitanja i radi se o barem četiri aspekta, naime, radi se o medicinskoj i pravnoj znanosti te etici i sociologiji i naravno da je Ministarstvo zdravlja nositelj cijelog zakona i ja sam ponosan na ono što je cijelo povjerenstvo, što smo napravili u 90 dana i započeli na neki način javnu raspravu te zatražili mišljenja ostalih ministarstava, a zatim slijedi i Vladina koordinacija', kazao je Ostojić.

'Sukladno mom obećanju i obećanju iz kampanje uspjeli smo sa svih pet načela: optimalnog liječenja, dozvoljeno je zamrzavanje embrija koje je značajno učinkovitije nego postojeće metode. Drugo je načelo izbora, svi oni koji ne žele metodu zamrzavanje zametaka imaju ostale dobre uspješne metode. Zatim, načelo zdravlje žena i djece, dakle, hormonski terapija je najnovija i izaziva najmanje nuspojava. Peti je načelo pravednosti, dosada su svi parovi morali ići na pravna i psihološka savjetovanja i ili diskriminirani, a to je sada ukinuto, načelo dostupnosti i napokon neće morati ići u inozemstvo i šesto je načelo suradnje s nevladinim udrugama jer u novom zakonu i u novom povjerenstvu aktivni će biti i punopravno članovi udruga', istaknuo je ministar.

Moja je obaveza je da se zakon počne primjenjivati u svibnju, kao što sam rekao i stoga smo i započeli javnu raspravu i zamolili za suradnju i svi su dobrodošli, uključujući i udruge pacijenata koje najbolje znaju kakve tegobe prolaze', zaključio je Ostojić.

Svađe s HNS-om nema, a što je s gayevima?

Ostojić je naglasio da su SDP i HNS partneri, sa sličnim ili čak negdje istim svjetonazorom te ustvrdio da je cilj i obveza Ministarstva omogućiti svim ženama i svim parovima da napokon dobiju dijete i da im to bude omogućeno u Hrvatskoj, bez odlazaka u inozemstvo.

Na pitanje hoće li homoseksualnim parovima biti omogućena medicinski potpomognuta oplodnja, ministar Ostojić odgovorio je da je to kompleksno pitanje, a s obzirom da se desetljećima mijenjala definicija homoseksualizma, koja je ranije bila smatrana kao bolest, to je i odgovor na postavljeno pitanje. Dakle, što će biti za deset godina, dogodit će se civilizacijski pomak, te odgovor na pitanje zaključio riječima: 'Gay is O.K.'

'Zakon o MPO je nedorečen'

No, hoće li i unatoč tim izmjenama Zakon o MPO-u ipak postati samo još jedno poluispunjeno obećanje, znat će se nakon što nacrt prijedloga zakona doživi službenu objavu i javnu raspravu. Naime, udruge za borbu protiv neplodnosti, s obzirom na informacije koje imaju o novom zakonu, situaciju opisuju kao korak naprijed, korak u mjestu.

S obzirom na ranije kritike i obećanja, za dio novih odredbi u nacrtu prijedloga zakona - prvenstveno povratak zamrzavanja zametaka te ukidanje obaveznog psihološkog i pravnog savjetovanja, resorni ministar Rajko Ostojić dobiva plus, dok je razočarao ograničenjem broja jajnih stanica koje se oplođuju u jednom postupku, odustajanjem od anonimnosti donatora te nedorečenošću oko postupanja sa zamecima, pobrojala je u razgovoru za tportal Jelena Koprić iz udruge Roda.

Upozorava da ćemo i dalje biti jedina zemlja u Europi s ograničenjima, naime, 'nije jasno temeljem čega je ograničen broj stanica koje se oplođuju u jednom postupku, i to na 12, jer iako je to četiri puta više nego dosad; dio parova opet će biti zakinut'. 'Također, propust je i što nema izmjene zakonskih odredbi prema kojima donatori spolnih stanica nisu anonimni, zbog čega strahujemo da i dalje neće biti donatora, te će parovi i dalje odlaziti u inozemstvo, jer tko će biti donator ako ne može ostati anoniman', kaže Koprić izražavajući žaljenje jer je 'ministar, čini se, podlegao pritiscima'.

Što se tiče zamrzavanja zametaka, nije jasno što će se s njima zapravo dogoditi, naime, prema nacrtu prijedloga stoji da će se zamrznuti zameci čuvati pet godina na trošak države, a potom još pet ako to zatraže roditelji i tada će to biti njihov trošak, ali kako upozorava Koprić 'nije jasno što će se dogoditi ako se roditelji ne jave ili nakon što istekne i drugih pet godina, stoga to valja jasno zakonski propisati, a ne ostaviti nedorečenu zakonsku prazninu'.

Nejasno je i gube li parovi na dio besplatnih postupaka, naime, kako upozorava Antonija Klempara iz Građanske inicijative osoba koje se bore s neplodnošću jer 'prema prijedlogu, žene do 42. godine života imaju pravo na šest postupaka izvantjelesne oplodnje na trošak države, no sporno je što dva od toga moraju biti u prirodnom ciklusu bez stimulacije, a na to je išao gotovo svaki par dok je čekao stimulirane i to se dosad nije ubrajalo u postupak. Iz toga proizlazi da bi parovi izgubili pravo na dio besplatnih postupaka'.