odbor za unutarnju politiku

Ostojić: SOA se susrela s Radeljićem, ali nije bilo zlouporabe

15.01.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je o postupanju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema Mati Radeljiću te zaključio da zlouporabe od strane tajne službe nije bilo

'Primili smo na znanje očitovanje SOA-e i nismo zaključili da je bilo zloporabe od strane SOA-e temeljem tih izvješća', kazao je nakon završetka sjednice predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Pojasnio je i zašto sam Radeljić nije bio pozvan na sjednicu. 'Želim naglasiti da Mate Radeljić nije mogao formalno biti pozvan na sjednicu, jer su naše ingerencije propisane zakonom, imamo pravo nadzora nad SOA-om, ali nemamo pravo biti istražno povjerenstvo. Sve što je Radeljić htio napraviti, mogao je u Državnom odvjetništvu iznijeti sumnje da mu je netko prijetio. Svaki građanin RH kad ima ozbiljnu prijetnju ili sumnja na to, dužan je odmah prijaviti. Naknadna pamet ga ne sprečava da to i sad napravi', kazao je Ostojić.

Upitan je li SOA potvrdila da je bilo sastanaka s Radeljićem, Ostojić je poručio: 'Iz ranijih priopćenja SOA-e izvjesno da je bilo više tajnih sastanaka s Radeljićem.'

Detalji, dodao je, govore o tome da nije bilo protuzakonitog ili zloporabe položaja od strane djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije.

Izdvojena mišljenja na sjednici Odbora imali su Branimir Bunjac iz Živog zida te Mostova Ines Strenja Linić.

Podsjetimo, Radeljić je nakon smjene s mjesta savjetnika predsjednice RH svojim izjavama izazvao pravu buru u javnosti.

Nakon što je u prosincu razriješen, priopćio je kako mu je odluku o razrješenju u jednoj zagrebačkoj slastičarnici, priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Tvrdio je kako mu se prijetilo gaženjem autom i kako je naglašeno da će 'služba u svakom pogledu štititi Predsjednicu' od njegovog mogućeg djelovanja nakon što ode iz Ureda.

Tvrdio je i kako mu je predsjednica rekla da se ne uklapa u njezine planove, jer smeta u odnosima s premijerom.

Radeljićeve navode odbacili su i Ured predsjednice i SOA.