odbor za unutarnju politiku

Ostojić potvrdio: DORH ostaje pri stavu da nema osnovane sumnje za daljnje istraživanje slučaja Lozančić

05.03.2020 u 13:57

Bionic
Reading

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na zatvorenoj je sjednici prihvatio izvještaj o radu SOA-e za 2019. godinu, te izvještaj Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost o poslovima nadzora koje je proveo lani. Članovi odbora, potvrdio je šef tog tijela Ranko Ostojić, dotaknuli su se i drugih slučajeva sa sigurnosnom tematikom, no kojih točno nije mogao javno iznijeti

'Detalje o tome o čemu je bilo govora, koje su sve stvari istaknute, a puno je šire nego samo javno izvješće SOA-e, ne mogu iznositi', kazao je Ostojić.

Jedna od tema razgovora bili su i migranti. 'Taj problem s migrantima bio je i prošle godine, a u raspravi smo čuli i detalje od sada. Imali smo kvalitetne i iscrpne odgovore od strane ravnatelja SOA-e. Mislim da je to bilo vrlo dobro odrađeno. Saborski zastupnici shvaćaju i svoj dio odgovornosti. Razgovarali smo o sigurnosnim problemima, ali i konkretnim slučajevima. Ali zakon me obvezuje i moram čuvati povjerljivost samih informacija koje smo dobili', kazao je Ostojić.

Upitan da li se razgovaralo i o slučaju bivšeg državnog odvjetnika Dražen Jelenića te o izjavama bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o slučaju Lozančić, Ostojić je ponovio da se razgovaralo o podacima iz izvješća SOA-e, ali da su na odboru 'dobili i širu sliku'.

Iako je Ostojić prije nekoliko tjedana ponovno zatražio od DORH-a odgovore oko okolnosti smjene bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića, Ostojić je danas potvrdio da su mu iz državnog odvjetništva ponovno poručili da ne pronalaze osnove sumnje po pitanju daljenjeg istraživanja slučaja Lozančić.

Što se pak tiče vojske na granici, Ostojić je rekao da čeka zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost. Podsjetio je da je MUP govori da može sam štitit granicu, a da se vojska uvijek može uključiti kao potpora, kao što je bilo 2015.

'Oni koji misle da bi vojska mogla biti na granici s nekim drugim ovlastima, a to je pitanje primjene sile, e tu se mora ozbiljno razgovarati. Zna se što vojnik radi - ima neprijatelja na drugoj strani i puca. Ako je došlo do te situacije...uvjeren sam da će to izazvati ozbiljnu raspravu', kazao je Ostojić, ponovivši da vojska ne može primjenjivati silu na granici jer za to nije ovlaštena.