ZBOGOM KARAMARKOVIM KADROVIMA

Ostojić odlučan: Mijenjaju se svi policijski šefovi u državi!

27.07.2012 u 15:14

Bionic
Reading

U roku od dva tjedna svih 26.500 zaposlenih u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova dobit će nova rješenja o rasporedu na radna mjesta, a već u ponedjeljak raspisuje se natječaj za dva zamjenika ravnatelja policije, šefove uniformirane, granične i krim-policije, kao i za načelnike svih dvadeset policijskih uprava. Oni će, nakon što budu imenovani, raspisati interni natječaj za zapovjednike svih policijskih postaja u državi, najavio je za tportal ministar Ranko Ostojić

Premda je Europska komisija odbila Vladin prijedlog novog Zakona o policiji, te time praktički 'zacementirala' stotine kadrova koje je neposredno prije izbora promovirao bivši ministar Tomislav Karamarko, preraspodjela radnih mjesta unutar MUP-a provest će se kao provedba 'Karamarkovog zakona'. Naime, bilo je predviđeno usvajanje uredbe o ustroju i organizaciji policije, što nije provedeno gotovo godinu dana, pa je ogroman broj policijskih šefova još uvijek s privremenim rješenjima te primaju plaću za radna mjesta koja su imali prije toga. Ostojićevom uredbom i pravilnikom koji stupa na snagu sutra (u subotu) vjerojatno će se poništiti učinak barem dijela Karamarkovih masovnih promaknuća, a u formalnom smislu sve će još uvijek biti u skladu sa Zakonom o policiji.

'Uredba o zvanjima je jedna stvar, a ovdje se radi o rasporedu, ustroju i organizaciji policije', kazao nam je Ostojić. Kako doznajemo, već ovog tjedna čak 17.500 zaposlenika koji popunjavaju radna mjesta za koja je predviđena srednja stručna sprema dobilo je rješenje o rasporedu, a onima koji imaju višu i visoku stručnu spremu ponuđena je na potpis izjava kojom prihvaćaju posao za manje kvalificirane, bez obzira na zvanje. 'To ne znači da će oni morati ostati na tim radnim mjestima', uvjerava Ostojić.

Već sljedećeg tjedna na red dolazi preostalih devet tisuća zaposlenika MUP-a, no javnosti će vjerojatno biti najzanimljiviji proces izbora novih zamjenika ravnatelja te policijskih šefova diljem države. Oni će, nakon što stupe na dužnost, internim natječajem odabrati načelnike postaja, koji će potom imenovati svoje suradnike.

Premda je bivši ministar Karamarko na samom isteku mandata promovirao stotine osoba, među kojima su i dokazani profesionalci ali i oni koji su u jednom koraku preskočili nekoliko stepenica u hijerarhiji pa danas po sili zakona ne mogu obavljati poslove ispod razine svog čina, na natječaju za policijske šefove moći će sudjelovati i policajci koje je HDZ-ov ministar zaobišao. 'Oni ispunjavaju uvjete, ali ispunjavaju ih i drugi. Pod istim uvjetima svi se mogu prijaviti', kazao nam je Ostojić.

Između redaka, može se zaključiti da se nakon osam mjeseci mandata ministar 'na mala vrata' rješava Karamarkovih kadrova.