UMJESTO VARAŽDINSKOG, KINESKI KUPUS

Oštećeni zeljari dižu tužbu

24.10.2010 u 18:50

Bionic
Reading

Zeljari iz okolice Varaždina dižu tužbu jer je na njihovim njivama umjesto varaždinskog zelja izrastao uglavnom kelj, koraba, salatno zelje te nepoznata biljka za koju je tek naknadno utvrđeno da se, doduše, radi o kupusu, ali - kineskom!

'Samo na jednom jutru zemlje može se posaditi 20 tisuća presadnica koje izrastu u glave zelja težine od oko dva kilograma, što znači da na toj površini možemo dobiti oko 40 tona zelja. Međutim, zbog krivog sjemenja, sada ćemo biti sretni ako na pojedinim parcelama dobijemo i pet tona zelja, što govori da nastale štete iznose nekoliko desetaka tisuća kuna samo za jednog zeljara', upozorava Stanislav Zavrtnik iz Cargovca.

Zavrtnik je samo jedan od zeljara na čijim je parcelama umjesto zelja izraslo raznovrsno povrće. To ne bi bilo čudno da i ove godine nisu sijali sjeme na čijoj je deklaraciji navedeno da se radi o sorti varaždinsko zelje, koje su kao kooperanti preuzeli od varaždinske Prehrane ili kupili u slobodnoj prodaji u poljoprivrednim ljekarnama na vidovečkom području. Nakon što su o svom slučaju izvijestili nadležne, na teren je izašla i poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede koja je utvrdila da su opravdane pritužbe zeljara, osobito šestorice s vidovečkog područja na čijim parcelama svega deset posto biljaka odgovara tipu varaždinskog zelja.

'U provedenom postupku utvrđeno je da se radi o dvije partije sjemena različitih uvoznika od kojih je proizveden kupus koji ne odgovara deklariranoj sorti. Riječ je o partiji sjemena kupusa sorte varaždinski kupus koje je uvezeno iz Italije 2005. godine od strane uvoznika s koprivničkog područja, a koje su proizvođači kupili u slobodnoj prodaji, kao i o partiji sjemena kupusa sorte varaždinski kupus koje je uvoznik sa zagrebačkog područja uvezao iz Italije 2007. godine, a varaždinsko trgovačko društvo nabavilo i podijelilo 57-orici kooperanata za proizvodnju 2088 tona svježeg kupusa za kiseljenje', doznajemo iz Ministarstva poljoprivrede, gdje napominju da uvoznik deklarira sjeme i stavlja ga na tržište te je odgovoran u pogledu kvalitete, kategorije i sorte.

Inspekcija je, dodaju, uzela uzorke obje partije sjemena koji se analiziraju, a ovisno o nalazima analize, poljoprivredna će inspekcija provesti daljnji postupak. Isto tako vodi se daljnji postupak glede kontrole uvoza kod uvoznika sjemena i distribucije sjemenja.

No zeljare ne zanima samo primjereni nadzor uvoznog sjemenja, nego i tko će im i kada nadoknaditi štetu budući da su uložili velika sredstva i trud.

'Proizvođačima kupusa, kao i predstavniku trgovačkog društva koje se bavi preradom kupusa, inspekcija je skrenula pozornost da sve postupke vezano za naknadu nastale štete moraju što hitnije pokrenuti kod nadležnog suda radi osiguranja dokaza te da se za procjenu štete obrate ovlaštenom sudskom vještaku jer poljoprivredna inspekcija nije za to ovlaštena', vele u Ministarstvu poljoprivrede te napominju da će ustupiti svu potrebnu dokumentaciju koja im može pomoći u sudskom postupku vezanom za naknadu štete.

Sukladno tome, u ponedjeljak i utorak oštećeni zeljari očekuju dolazak sudskog vještaka u sklopu priprema za podizanje tužbe za koju su već angažirali odvjetnike.

'Uistinu je nevjerojatno da smo za sijanje odnosno sadnju dobili ne samo sjeme koje nema veze sa zeljem nego je uvezeno iz Italije još 2005. ili 2007', upozorava Zlatko Zagorec naglašavajući da je za to prije svega odgovoran uvoznik.