KUVAJT

Ostavka prijelazne kuvajtske vlade nakon pobjede islamista

05.02.2012 u 17:42

Bionic
Reading

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabah prihvatio je u nedjelju ostavku prijelazne vlade pošto su u četvrtak islamisti pobijedili na prijevremenim parlamentarnim izborima, javljaju agencije

Emir treba početi konzultacije za imenovanje mandatara jer prema ustavu nova vlada mora biti sastavljena na prvome zasjedanju parlamenta dva tjedna nakon izbora, piše Reuters. Prijelazna vlada bila je imenovana u prosincu nakon ostavke prethodne vlade i raspuštanja parlamenta do izbora.

Oporba je u četvrtak osvojila 34 od 50 mjesta u parlamentu u kojemu suniti, a među njima salafisti, imaju najveći blok s 23 zastupnika.

Žene su najveće gubitnice prijevremenih izbora. Nijedna žena neće sjediti u novome sazivu parlamenta što je korak unatrag pošto su u parlament prvi put ušle 2009., kada su na izborima osvojile četiri mjesta, piše AFP.

Plemena, koja čine 55 posto lokalnog kuvajtskog stanovnišva, činit će sada okosnicu parlamentarne oporbe. Tradicionalno su plemena bila saveznik kraljevske obitelji al-Sabah koja vlada Kuvajtom 250 godina.

Plemena i islamisti imaju različite prioritete. Islamisti žele uvesti šerijatsko pravo, a plemena su okrenuta socijalnim pitanjima, pišu analitičari. Ocjenjuju da je pobjeda islamista kazna vladi optuženoj za korupciju i da su islamisti iskoristili prosvjede mladih Kuvajćana protiv korupcije 2011., u jeku Arapskog proljeća.

Ti prosvjedi uz potporu islamista izazvali su ostavku vlade, raspuštanje parlamenta početkom prosinca i prijevremene izbore. Kuvajt je bio pogođen nizom političkih kriza, uglavnom zbog optužaba za korupciju i zbog toga su izbori održani četiri puta u zadnjih šest godina.