OSOBNI RAZLOZI

Ostavka američkog izaslanika za Bliski istok

13.05.2011 u 22:11

Bionic
Reading

Američki mirovni izaslanik za Bliski istok, bivši senator George Mitchell, podnosi ostavku na dužnost, objavili su u četvrtak dužnosnici Obamine administracije, prenosi TV mreža ABC News

Očekuje se da će Bijela kuća objaviti odlazak 79-godišnjeg Mitchella kasnije tijekom dana, rekao je jedan neimenovani dužnosnik, dodajući da Mitchell napušta dužnost iz 'osobnih razloga'.

Mitchellova ostavka dolazi samo tjedan dana prije posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu, od kojeg se očekuje da predstavi nove ideje o tome kako riješiti zastoj u pregovorima s Palestincima.

Taj proces, zastao čak i prije nego je počeo, dobio je novi udarac posljednjih tjedana, kada je Palestinska samouprava postigla dogovor s konkurentskim pokretom Hamas, koji se odbio odreći nasilja protiv Izraela.
Mitchell je bio neumorni optimist koji su inzistirao da je mir moguć, često navodeći svoj uspjeh u mirovnom posredovanju u Sjevernoj Irskoj, nakon tamošnjeg dugogodišnjeg sukoba.

Nakon 18 mjeseci leteće diplomacije Mitchella i drugih dužnosnika, Obamina administracija uspjela je pokrenuti pregovore između Netanyahua i palestinskog čelnika Mahmuda Abasa početkom rujna 2010. i obećala okvirni sporazum u roku od godinu dana.

Samo nekoliko tjedana kasnije pregovori su se raspali zbog spornog nastavka gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali, a mjesecima poslije toga američka je administracija odustala od napora, ističući kako je moguće postići neku vrstu sporazuma unutar istog vremenskog razdoblja. Mitchell odlazi prije isteka tog jednogodišnjeg roka za sporazum.