BIVŠI ŠEF LOGORA SMRTI

Ostarjeli ratni zločinac traži obranu sa slobode

02.04.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Ieng Sary (83), bivši ministar vanjskih poslova režima Crvenih Kmera (1975.-79.), zatražio je u četvrtak privremeno oslobađanje prije suđenja u Kambodži za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

PNOM PEN - Ieng Sary koji je među pet optuženih zatočenih po naredbi posebnog suda pod pokroviteljstvom UN-a u Pnom Penu, pojavio se pred sudom žaleći se na svoj pritvor, pozivajući se na krhko zdravlje i kršenje svojih prava.

"Smijem li zatražiti da sjednem pored obrane", kazao je on mirno, dodajući: "Jako sam star, ne mogu previše govoriti". Njegov kambodžanski odvjetnik Ang Udom kazao je sudu da je Ieng Sary "bolestan, star čovjek kojemu treba stalna medicinska njega".

Predložio je da se njegova klijenta stavi u kućni pritvor ili bolnicu kako bi se "povećali izgledi da mu se sudi".

Optuženik je trenutno zatočen s ostalim osumnjičenima u zgradi pored Suda. Devet puta je primljen u bolnicu otkad je uhićen u studenom 2007. sa suprugom po naredbi Suda koji je osnovan prošle godine kako bi sudio glavnim krivcima koji su još živi iz bivše komunističke diktature Pola Pota.

Glavni zapovjednik zloglasnih logora smrti u doba maoističkog režima Crvenih Kmera u Kambdoži priznao je u utorak pred sudom da je odgovoran za zločine, mučenja i ubojstava tisuća zatvorenika te je zbog toga izrazio "duboko žaljenje".

Kaing Guek Eav, zvan Duch, rekao je pred UN-ovim sudom za zločin genocida da se želi ispričati za zločine radikalnog režima Crvenih Kmera počinjene od 1975. do 1979., kad je u logorima smrti te od gladi i bolesti umrlo 1,7 milijuna ljudi.